10 Temmuz 2025 Perşembe

Şam toplantısının detayları

Şam'da gerçekleşen görüşmede Suriye geçiş hükümetinin, Özerk Yönetim bölgesindeki tüm kurum ve kuruluşların hükümete devredilmesini dayattığı, Özerk Yönetim Heyeti'nin ise halkların iradesi, demokratikleşmeye ve diyaloğa odaklandığı kaydedildi.

Suriye'nin başkenti Şam'da dün 9 Temmuz Çarşamba günü Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile geçiş hükümeti heyetleri arasında toplantı yapıldı. ABD ve Fransa temsilcilerinin de katıldığı toplantının ardından taraflar açıklamalarda bulundu.

TARAFLARDAN AÇIKLAMA
Demokratik Özerk Yönetim Heyeti EşBaşkanı Foza Yusuf, görüşmenin ardından Ronahî TV'ye yaptığı açıklamada görüşmenin olumlu geçtiğini ve diyaloğun devam edeceğini söyledi.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack da "Bu büyük bir adım ve gördüğümüz kadarıyla tüm bölgede değişim var. QSD, Suriye'ye entegre olabilir ve orduya katılabilir" dedi.

SURİYE GEÇİŞ HÜKÜMETİ: FEDERALİZMİ KATEGORİK OLARAK REDDEDİYORUZ
Suriye geçiş hükümetinden ise şunları söyledi: "QSD'den Suriyeli savaşçıların anayasal ve yasal çerçevelerde Suriye ordusu saflarına katılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Tek Suriye, tek bir ordu ve tek bir hükümet ilkesine bağlıyız. Suriye'nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü baltalayan her türlü bölünmeyi veya federalizmi kategorik olarak reddediyoruz." 

GÖRÜŞMENİN ARKA PLANI
Her iki tarafa yakın kaynakların ANHA'ya verdiği bilgilere göre toplantıda çelişki olan birçok konu üzerinde tartışmalar yürütüldü. Buna göre geçiş hükümeti temsilcileri, savundukları merkeziyetçi sistemi Özerk Yönetim'e kabul ettirmeye çalışarak bölgedeki tüm kurum ve kuruluşlar ile askeri güçlerin hükümete devredilmesini istedi. Geçiş hükümetinin ayrıca Özerk Yönetimi Suriye'nin bir parçası olarak görmediği belirtildi.

Özerk Yönetim temsilcilerinin ise geçiş hükümetinin şimdiye kadar Kuzey ve Doğu Suriye'nin iradesini tanımadığına, 10 Mart (2025) Anlaşması'na rağmen tek yönlü adım attığına dikkat çektikleri belirtildi. Hükümetin oluşması, meclisi oluşturma çabaları ile ulusal konferans adı altında yapılan toplantıyı örnek gösteren Özerk Yönetim temsilcileri, kendilerinin bu süreçlere dahil edilmediğini kaydetti.

ÖZERK YÖNETİM: SURİYE'NİN PARÇASIYIZ
Özerk Yönetim temsilcileri ayrıca Halep'te yapılan anlaşmaya rağmen bu bölgede çok sayıda kişinin son günlerde "Sen Kürtsün, QSD ve Özerk Yönetim'e çalışıyorsun" gibi gerekçelerle gözaltına alındığına dikkat çekti. Kaynaklar, Özerk Yönetim heyetinin "Biz de Suriye'nin bir parçasıyız. Antidemokratik uygulamaların olmaması gerekiyor" diyerek çalışmaların her aşamasında kendilerinin de yer alması ve söz sahibi olmaları gerektiğine vurgu yaptıklarını söyledi.

Toplantıda ayrıca Özerk Yönetim heyetinin geçiş hükümeti heyetine nasıl bir Suriye istediklerini sordukları, onların da tüm kesimlerin kendi özgünlükleriyle yer aldıkları bir Suriye'yi istedikleri cevabını verdikleri belirtildi.

Bunun üzerine Özerk Yönetim heyetinin "Mevcut durumda birçok kesim sizin belirttiğiniz bu özgünlüklerden mahrumdur, temsil edilmiyorlar. Örneğin, Özerk Yönetim alanlarında ayrılıkçı ve şiddet dili yok ancak Suriye'nin diğer bölgelerinde bu çok bariz bir şekilde görülüyor. Bu nedenle demokratikleşmenin, ortaklaşmanın ve diyaloğun olması gerekiyor" cevabını verdiği söylendi.

Özerk Yönetim'in ayrıca güvenlik sorunlarının bulunduğuna dikkat çekerek ortak operasyon odalarının oluşturulmasını önerdikleri, yine Suriye'de güven ve adaletin tahsisi için birbirini kabul etme ve ortaklaşmanın gerektiğini ilettikleri belirtildi.

Toplantıya katılan ABD ve Fransa temsilcilerinin ise nasıl bir tavır sergiledikleri konusunda kaynaklar, herhangi bir bilgilendirmede bulunmadı.