Birçok kentte 19 Aralık katliamı ve direnişi anıldı
![](/Uploads/HaberFoto/etha-20241219-id-istanbul.jpeg)
19-22 Aralık hapishaneler katliamı ve direnişinin yıldönümünde birçok kentte basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamalarda katliamın sorumlularının yargılanması ve adaletin sağlanması istenirken hapishanelerde tecridin devam ettiği belirtildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD), 19 Aralık hapishaneler katliamı ve direnişinin yıldönümünde İstanbul, Batman ve Dersim'de basın açıklaması yaptı.
İHD İstanbul Şubesi Ümraniye E Tipi Kapalı Hapishanesi önünde gerçekleştirdi basın açıklamasında "19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız" pankartı açtı. Yapılan açıklamada, 3 gün süren ve televizyonlarda canlı yayında gösterilen katliamın üzerinden 24 yılın geçtiği hatırlatıldı.
Katliamın emrini veren ve tutsaklara saldıran kamu görevlilerin yargılanmadığı hatırlatılan açıklamada, bugün hapisahnelerde tecridin ağırlaşarak dvam ettiği belirtildi. Tek kişilik hücrelerde tutulan tutsakların günde yalnızca 1 saat ile 1,5 saat havalandırmaya çıkarıldığının aktarıldığı açıklamada, "Mahpuslara kitap, televizyon ve gazetelere erişim konusunda kısıtlamalar getirilmekte ve mahpuslar mutlak bir tecride tabi tutulmaktadırlar. Oysa bu infaz sistemi tüm mahpuslar açısından ağır insan hakkı ihlallerini içinde barındırmakta olup bu sistem uygulamadan mutlaka kaldırılmalıdır" denildi.
İZMİR
İzmir’de demokratik kitle örgütleri Buca Hapisahnesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıkalmaya Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de katıldı. "Devrimci tutdaklar onurumuzudur", "Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük" ve "Katil devlet hesap verecek" sloganlarının atıldığı açıklamada basın metnini, Erdoğan Akdoğdu okudu.
Akdoğdu, Devlet envanterde bulunmayan kimyasal silahlar, alev püskürtücüler ve özel hazırlanmış birliklerle katliamın gerçekleştirildiğini belirtti. "Bu ülkede hapishanelerin tarihi aynı zamanda hak gaspları, baskılar ve bunlara karşı yapılan açlık grevlerinin, ölüm oruçlarının, mücadelelerinin tarihi olmuştur" diyen Akdoğan, "Devlet her yıl yeni hapishaneler inşa etmekte. Hapishanelerde intiharlar adı altında adli-siyasi mahpuslar öldürülmekte, hasta tutsaklar ATK eliyle infaz edilmektedir" dedi. "Artık tüm halkı hapishanede yaşıyor gibi yönetmek istiyorlar" diyen Akdoğan, katliamın failinin devlet olduğunu ifade ederek "Hesabını sormak tarihsel sorumluluğumuzdur" dedi.
DERSİM
İHD Dersim Şubesi 19 Aralık hapisahne katliamı ve direnişi, Maraş katliamı ve Cizre'de özyönetim direnişinde katledilen Teybet İnan için basın açıklaması yaptı. Sanat Sokağında yapılan açıklamaya ESP ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
Açıklamada, "Hapishaneler, birçok sorunun sürekli hale geldiği ve mahpus yaşamını tehdit eden uygulamalar ile birer "insan hakları ihlal merkezlerine" dönüşmüştür. Tecrit ve izolasyon, işkence ve kötü muamele, çıplak arama, sosyal hakların engellenmesi, zorunlu sevk ve sürgünler, hasta mahpusların tedavi haklarının engellenmesi, idari gözlem kurulu kararları ile tahliyelerin engellenmesi, şüpheli ölümler gibi yaşam hakkını ortadan kaldıran birçok ihlal meydana gelmektedir" denildi.
Açıklamada, Maraş Katliamının 46. yıldönümünün olduğunun hatırlatılarak "Türkiye'de gerçekler halka açıklanmalıdır. Maraş Katliamı insanlığa karşı işlenen suçlar kategorisindedir. İnsanlığa karşı işlenen suçlar zamanaşımı ve cezasızlık politikasıyla yok sayılamaz. Maraş Katliamı failleri ve onlara destek olanların yargı önüne çıkarılmasını ve hesap sorulmasını istiyoruz" diye ifade edildi.
BATMAN
İHD Batman Şubesi de dernek binası önünde bir araya geldi. Basın metnini Şube Başkanı Ahmet Şiray okudu. Şiray, 19 Aralık katliamının yıldönümünde katliamın sorumlularının ve faillerin yargılanması istedi. "Ağır tecrit ve izolasyon uygulamalarına son verilerek F Tipi, Yüksek Güvenlikli, S Tipi ve Y Tipi Hapishanelerin kapatılmasın, İdare ve Gözlem Kurulları kaldırılmasın, işkence ve kötü muamelelere son verilmesini, sorumlular hakkında etkin soruşturmalar açılmasını" diyen Şiar, tutsakların sağlık hizmetlerine erişim, yeterli beslenme, hijyen koşullarına, kültürel ve sosyal haklara, avukatları ve aileleriyle görüşebilme haklarına erişiminin sağlanması gerektiğini ifade etti.