Sağlık meslek örgütleri: Eziyeti kabul etmiyoruz
"Eziyet yönetmeliğine" karşı il sağlık müdürlüğü önünde yan yana gelen sağlık meslek örgütleri, "Bakanlığın bu eziyet yönetmeliği ile iş barışını bozmaya yönelik hareketlerini görüyor, amaçlarını anlıyoruz. Bölünmüyoruz! Hekimlerimizle aylardır olduğu gibi el ele mücadelemize devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Sağlık meslek örgütleri, "eziyet yönetmeliğine" karşı Fatih'te bulunan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde yan yana geldi. "Eziyeti kabul etmiyoruz! Ebe, hekim, hemşire ASM'lerde birlikteyiz! Susmuyoruz" pankartı açılan eylemde, "Eziyet yönetmeliği geri çekilsin", "Çalışanları Şimşek çarptı" dövizleri taşındı.
Sağlık meslek örgütleri adına ortak açıklamayı okuyan Hilal Taşçı, 1 Kasım 2024'te yayınlanan Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği'yle hem halka hem de sağlık emekçilerine eziyet yapıldığını söyledi. Bu "eziyet yönetmeliği"ne karşı bir araya geldiklerini ifade eden Taşçı, yönetmeliğin geri çekilmesi için alanlarda taleplerini anlatmaya çalışsalar da Sağlık Bakanlığının kendilerine kulak tıkadığını ifade etti.
Yönetmelikle Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) ticarileştirilmesinin önünün açılacağını vurgulayan Taşçı, yönetmeliğin ebe ve hemşirelerin iş güvencesini ortadan kaldırdığını belirtti. ASM'lerde ebe ve hemşire eksikliğinin giderilmesi gerekirken, tam tersine istifaların artmasına yol açan yönetmelikte ısrar edildiğini kaydeden Taşçı, "Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapan ebe ve hemşirelerin maaş hesaplamasına esas alınan tavan ücretlerinin 1.5 olarak hesaplanması nedeniyle hak edişlerimizi alamamaktayız. Ayrıca gebe bebek çocuk takiplerine göre belirlenen oranlara lohusa izlemleri de eklenmiştir. Yaptığımız işin sayısı değil kalitelisi önemsenmelidir. Bizler müşteri hizmetleri değiliz" dedi.
'HEKİMLERLE EL ELE MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ'
Halkın sağlığı için, sağlık emekçilerinin hakları için sonuç alınıncaya kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Taşçı, "Bakanlığın bu eziyet yönetmeliği ile iş barışını bozmaya yönelik hareketlerini görüyor, amaçlarını anlıyoruz. Bölünmüyoruz! Hekimlerimizle aylardır olduğu gibi el ele mücadelemize devam ediyoruz. Bizim yetkimizde olmayan görevlerle bizim maaşımızı kırptınız. Hekimlerle bizi karşı karşıya getirmeye çalıştınız fakat biz bu oyunlara gelmiyoruz" ifadelerini kullandı.
"Biz sigmalı formüllere, yapmadığımız işlere göre değil verdiğimiz hizmete, emeğe ve özveriye göre eşit işe eşit ve emekliliğe yansıyan tek kalemde ödeme istiyoruz" diyen Taşçı, geçmiş dönemde yaptıkları iş bırakma eylemlerini hatırlatarak, bakanlığın kendilerini görmediğini söyledi.
'AYLARDIR AŞIMIZ YOK'
Ülkede yıllardır aile planlaması malzemesi temin edilemediğini söyleyen Taşçı, "Doğum kontrol hapı yok, aylık iğne yok, üç aylık iğne yok, ria yok, kondom yok! Buna rağmen bizlere baskı yaparak, tutanak tutarak, 15-49 yaş kadın izlemi yapılması istenmektedir. Aylardır aşı dolaplarımız boş, aşımız yok! Bakanlık aylardır aşı temini ve lojistiğini sağlayamamaktadır. Hastalarımızın menfaatini düşünen bizler, performans kaygısı gütmeden, tane hesabı verilen aşıları önce en gerekli gördüğümüze uygulama yönünde inisiyatif kullanmak zorunda bırakılmaktayız" dedi.
'OLAN MAAŞIMIZA DA GÖZ DİKTİNİZ'
Bütün bu iş yükünün altında bir de maddi zorluklarla karşı karşıya bırakıldığını kaydeden Taşçı, şöyle devam etti: "Olan maaşımıza da göz dikip, türlü kalemlerle, sigmalarla, formüllerle maaşımızı kestiniz. Olmayanı oldurmaya, yetmeyen yitirmeye çalışmaktan yorulduk. Bakanlığın istedim oldu, yaptım oldu politikalarından yıldık, yorulduk. Kamu binası olmayan, dükkandan bozma, güneş ışığı bile almayan yerlerde çalışmaya çalışmaktan yorulduk. Olmayan aşı yapamadığımız için savunma vermekten yorulduk. Olmayan malzemeyle aile planlaması hizmete vermeye çabalamaktan yorulduk. Bulunamayan randevu ile kanser taraması yapmaya çalışmaktan yorulduk."
Eylem boyunca, "Bakan istifa", "Susma, sustukça sıra sana gelecek", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.
Eylem, sağlık emekçilerinin enjektörlerini kırıp atması ve 6-10 Ocak tarihlerinde "eziyet yönetmeliğine" karşı yapılacak iş bırakma eylemine çağrıyla son buldu.