'Alamos'u nasıl kovduysak Koza'yı da kovacağız'

Çanakkale iskele meydanında bir araya gelen çok sayıda kişi, Koza Madenciliğin Altın ve Gümüş Madeni Projesinin iptalini istedi. Eylemde, "Alamos'u nasıl kovduysak, Koza'yı da aynı şekilde kovacağız" denildi.
Koza Madenciliğin Altın ve Gümüş Madeni Projesine karşı, Çanakkale iskele meydanında basın açıklaması yapıldı. "Yağmaya sessiz kalma, yarın susuz kalma" pankartının açıldığı eylemde basın metnini Süheyla Doğan okudu. Kazadağları Ekoloji Platformu çağrısıyla yapılan açıklamada Atikhisar Barajına 1,4 kilometre mesafede maden arama faaliyetine tepki gösteren Doğan, "Çanakkale'nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı'nın koruma alanı içerisinde, Koza Altın İşletmesi tarafından Altın-Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi açılmak isteniyor. Çanakkale il merkezine 17 km, Terziler köyüne 1,3 km, Serçiler köyüne 2,6 km mesafede bulunan proje alanı, Atikhisar Barajı'nın ise yalnızca 1,4 km. Yakınında. Proje ile ilgili ikinci İnceleme Değerlendirme Komisyonu Toplantısı, 16 Nisan'da, Ankara'da, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda yapılacak ve projenin Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) kararı verilecek" dedi.
'PROJENİN İPTAL EDİLMESİNİ İSTEYECEKLER'
Proje ile ilgili daha önce 2017'ye verilen ÇED Olumlu Kararının iptali için Haziran 2020'de Çanakkale Belediyesi'nin desteğiyle İda Dayanışma Derneği tarafından dava açılmış, şirket dava sürecin devam ettiğini söyleyen Doğan, 02 Aralık 2020 tarihinde yeniden ÇED süreci başlatıldığını anımsattı. Doğan, "Dava üç bilirkişi raporu sonrasında 2021 yılı sonunda kazanılmıştı. ÇED Olumlu kararının mahkeme tarafından iptal edilmesi nedeniyle, İkinci proje de Bakanlık tarafından reddedilmiştir. Şirket ısrarlarına devam etmiş, aynı ruhsat alanında, farklı bir maden çalışma alanı belirleyerek, dava dosyasında belirtilen eksikleri de düzenleyerek, üçüncü bir dosya hazırlamış ve 18 Şubat 2022 tarihinde yeni bir ÇED süreci başlatmıştı. Bakanlık, yapılan itirazları gözeterek, şirkete ÇED Raporu revizyonu için ek süre vermişti. Şirket eksiklerini tamamlayan revize ÇED raporunu Bakanlığa sunmuştur ve 16 Nisan 2025 tarihinde yeniden İDK toplantısı gerçekleştirilecektir. Toplantıya Çanakkale Belediye Başkanımız Muharrem Erkek, Belediye uzmanları, Çanakkale Milletvekillerimiz ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katılarak itirazlarımızı dile getirecek ve projenin iptal edilmesini isteyecekler" ifadelerini kullandı.
'ALAMOS'U NASIL KOVDUYSAK KOZA'YI DA KOVACAĞIZ'
Kazdağları'nın yüzde 79'u maden ruhsatları ile kaplı olduğuna dikkat çeken Doğan, şöyle devam etti: "Bazı maden şirketleri ile mücadele ederken, Koza'nın yeniden ortaya çıkması Çanakkale Halkımızın sabır sınırlarını zorlamaktadır. 2019'da Atikhisar Barajı'nın hemen yakınında Altın Madeni açmak isteyen Alamosgold'a karşı Çanakkaleliler ve tüm ülke olarak verdiğimiz mücadele hafızalarımızda taptaze duruyor. Alamos'u nasıl kovduysak, Koza'yı da aynı şekilde kovacağız. Artık Çanakkale halkı olarak sabrımız kalmadı. Son günlerde gençlerimizin başlattığı ve tüm ülkeyi ayağa kaldıran demokratik hak ve özgürlüklerimiz için yükselttiğimiz mücadeleyi, havamızı, suyumuzu toprağımızı, ormanlarımızı, tarlalarımızı, Kazdağları'mızı korumak için de vermemiz gerek. Nasıl 2 Nisan'da işbirlikçi şirketlerin mallarını boykot ettiysek, yağmacı, talancı, Saray destekçisi Maden Şirketlerini de boykot etmemiz ve bölgemizden kovmamız gerek. Tüm Çanakkale halkını suyuna sahip çıkmaya emek ve demokrasi örgütlerimizi köylülerimizle birlikte mücadeleye, Koza'yı Serçiler-Terziler'den göndermeye çağırıyoruz."