Halklar ve inançlar barışı konuşmak için buluştu

HDK Halklar ve İnançlar Meclisi'nin düzenlediği buluşmada, barış için önce savaşların nedenlerinin konuşulması gerektiği ifade edilerek mücadele olmadan barışın olmayacağı belirtildi.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Halklar ve İnançlar Meclisi, "Halklar ve İnançlar Barış İçin Yan Yana"şiarıyla Taksim Hill Otel'de buluşma düzenledi.
Buluşmaya HDK Eş Sözcüleri Meral Danış Beştaş ve Ali Kenanoğlu, İnşa Derneği'nden İhsan Eliaçık, Agos Gazetesi'nden Pakrat Estukyan, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eşbaşkanı Kadriye Doğan, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri George Aslan, Celal Fırat ve Mehmet Kamaç, Havle Kadın Derneği'nden Rümeysa Nur Kara, Asi-Der Başkanı Tevfik Usluoğlu, Demokratik İslam Kongresi (DİK)'ten Bedrettin Günay ve Perva İnal ile çok sayıda farklı demokratik ktile örgütü temsilcisi katıldı.
HDK Eş Sözcüsü Ali Kenanoğlu, "Yaşadığımız coğrafya, tüm dinler, inançlar ve halklar açısından zengin bir coğrafya. Ancak bunlar kazanıma dönüştürülmek yerine iktidarlar tarafından çatışma aracı olarak kullanılıyor" dedi. Ortadoğu'daki savaşın önüne geçmek için halkların ve inançların sorumluluk alması gerektiğini belirten Kenanoğlu, "Ortak mücadeleyi esas alıyoruz" dedi.
'ÖCALAN'IN SUNDUĞU 7 MADDE ÖNEMLİ'
Ezilen halkların ve inançların bir arada yaşamasını tartışmak istediklerini kaydeden HDK Eş Sözcüsü Meral Danış Beştaş, cihatçı HTŞ çetesinin Alevilere yönelik katliamlarını ve Golani'nin Suriye'de farklı inanç ve halklara yer olmadığını ifade eden sözlerini hatırlattı. "Bu politikalara karşı elbette çaresiz değiliz. Farklılıklarımızla bir arada eşit yaşamak ve barışı örmek bizim yan yana duruşumuza ve mücadelemize bağlı" diyen Beştaş, Öcalan'ın sunduğu 7 maddenin adil, onurlu ve demokratik barış için önemli olduğunu söyledi.
'MÜCADELE OLMADAN BARIŞ OLMAZ'
Agos Gazetesi'nden Pakrat Estukyan, "Emperyalizm önce ekmeğin yarısını aldı, sonra 'bana asker vereceksin' dedi. Bugün de dünya dengesi bunun üzerine kurulu. Dünyadaki bütün mazlumların egemenlere karşı savaşa girişmesiyle barışa ancak ulaşılır. Barış güzeldir ama ciddi mücadeleyi göze almadan elde etmek mümkün değildir. Bütün yaşananlar ciddi bir savaşı kaçınılmaz kılıyor" diyerek kararlı olmak, bilinç yükseltmek ve örgütlenmek gerektiğini belirtti.
Jineps Gazetesi'nden Yaşar Güven, "Barış çok zor ama çok kıymetli. Çerkesler, ciddi bir soykırım yaşadıktan sonra Türkiye'ye göç etti. Bundan dolayı Çerkesler, barışın önemini çok iyi biliyor. Barışı birlikte inşa edeceğiz" diye belirtti.
'DÜNYA HEPİMİZE YETER'
Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği'nden Muhammed Salih Ali, herkesi Kürtçe ve Arapça selamlayarak konuşmasına başladı. Ali, mülteciliğin savaşın kaçınılmaz sonucu olduğunu belirterek "Suriye'de yıllarca masa altında savaş vardı, sadece 13 yıldır gün yüzüne çıktı. Kürtçe dilinden, Lazların haklarından neden korkuyorlar? Dünya büyüktür, hepimize yeter" dedi.
'BARIŞ İÇİN ÖNCE SAVAŞIN NEDENLERİNİ KONUŞMALIYIZ'
Hemşinli Mahir Özkan, "Her gün operasyonlar yapılıyor ama aynı zamanda barış söylemi kullanılıyor. Savaşı ortaya çıkaran koşullar konuşulduğunda gerçekten barış gelir. Halkların dilleri, kimlikleri, inançları güvence altına alınırsa bir barış ortamı sağlanabilir. Bizi asimile etmeye yönelik politika devam etmeyecekse barış olabilir. Yoksa barış içinde yok oluruz" diye konuştu.
Yalıncak Sultan Ocağı Yol Yürütücüsü Sevim Yalıncakoğlu, "Barış inşa edilecekse öncelikle zalimin zalimliğinden vazgeçmesi gerekir, aksi takdirde bir mücadeleden vazgeçmek mümkün değildir" diyerek Suriye'de HTŞ çetesinin Alevilere yönelik saldırılarını hatırlattı.
Buluşma, basına kapalı olarak devam etti.