Hasta tutsak Fatma Tokmak'ın durumuna dikkat çekildi
Hasta tutsak Fatma Tokmak'ın sağlık durumunun gittikçe kötüleştiğine dikkat çeken İHD, ÇHD, ÖHD ve TOHAV, Tokmak'ın tedavisinin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği ve Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı ( TOHAV), ağır hasta tutsak Fatma Tokmak'ın durumuna ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi.
2 BUÇUK YAŞINDAKİ ÇOCUĞUNA İŞKENCE YAPILDI, ZORLA İZLETİLDİ
İHD'de düzenlenen toplantıda basın metnini okuyan Meral Nergis Şahin, Fatma Tokmak'ın 1996 yılında 2 buçuk yaşındaki çocuğu ile birlikte gözaltına alındığını, gözaltı sürecinde ağır işkenceye maruz kaldığını; Tokmak'ın 2 buçuk yaşındaki çocuğuna da işkence yapıldığını, kollarında sigara izmaritleri söndürüldüğünü ve Fatma Tokmak'a da zorla izletildiğini aktardı.
'ANLAMADIĞI DİLDE HAZIRLANAN İFADELERE PARMAK BASTIRILDI'
Türkçe bilmeyen Tokmak'ın yargılama sürecinde tercümen desteği hakkının engellendiğinin altını çizen Şahin, "Anlamadığı dilde hazırlanan ifadelere parmak bastırıldı. O dönemin Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde yargılanan birçok kişi gibi Fatma Tokmak da işlemediği bir suçtan dolayı tutuklandı. Yaşadığı hukuksuzluklar nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu ve AİHM, ihlal kararı verdi ancak bu karara rağmen yeniden yargılama talepleri reddedildi, tahliye edilmedi" dedi.
'TOKMAK'IN DURUMU ZAMANLA KÖTÜLEŞMİŞ, HASTALIKLARI İLERLEMİŞ'
Tokmak'ın hapishanedeyken hastalandığını vurgulayan Şahin, "Kalp ameliyatı geçirdi. Kalp rahatsızlığı nedeniyle 2006 yılında tahliye edildi ve yargılamasına tutuksuz olarak devam edildi. Ancak doktor raporlarıyla sabit olan ciddi sağlık sorunlarına rağmen, 2010 yılında Yargıtay tarafından cezası onanınca tekrar tutuklandı. O tarihten bu yana Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulmaktadır. Fatma Tokmak; ağır kalp hastalığı, astım ve hipertansiyon gibi hayati risk taşıyan hastalıklarla mücadele etmektedir. Nefes almakta zorlandığı için yürümekte güçlük çekmekte, sadece kısa sürelerle oturur pozisyonda uyuyabilmekte ve bu durum genel sağlık durumunu giderek kötüleştirmektedir. Bu nedenle defalarca infaz erteleme talebinde bulunulmuş; ancak her seferinde Adli Tıp Kurumu'nun olumsuz raporları gerekçe gösterilerek talepler reddedilmiştir. Tokmak'ın durumu zamanla daha da kötüleşmiş, son süreçte hastalıkları ilerlemiş, ağrıları artmış; göğsünde ve kollarında morarmalar ve şişlikler oluşmuş, sık sık bayılmalar yaşamaya başlamıştır. Kısa süre önce 5. kez anjiyo geçirmiş, tetkiklerde kalp kapakçığında yırtık ve ciddi daralma tespit edilmiştir. Hekimler acil ameliyat gerektiğini belirtmiş olmasına rağmen, ameliyat hala gerçekleştirilmemiştir" ifadelerini kullandı.
'FATMA TOKMAK'IN YAŞAM HAKKINI KORUYACAK ADIMLARI ATMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
Tokmak için en son 8 Mayıs 2025 tarihinde infaz erteleme talebinde bulunulduğunu ancak aradan geçen 2,5 aya rağmen başvurusuna dair hiçbir gelişme yaşanmadığını söyleyen Şahin, "Tokmak'ın durumu, adil yargılanma hakkı ihlal edilerek ceza alan, hapishanelerde sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmeyen pek çok mahpusun yaşadığı durumu gözler önüne sermektedir. Hapishanelerde yüzlerce hasta mahpus, tedavi ve yaşam hakkından mahrum bırakılarak hayatta kalma mücadelesi vermektedir. İnsan Hakları Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı ve çeşitli hak örgütlerinin kamuoyuyla paylaştığı raporlar, hapishanelerin hasta mahpuslar için adeta işkence mekanlarına dönüştüğünü ortaya koymaktadır. Sağlık durumu her geçen gün kötüleşen Tokmak'ın özgürlüğünden mahrum bırakılması vicdanları yaralamaktadır. Fatma Tokmak'ın yaşam hakkı korunmalı, sağlık durumu dikkate alınarak tahliyesi sağlanmalıdır. Açıklanan nedenlerle; geç olmadan acilen Fatma Tokmak için ve diğer tüm ağır hasta mahpuslar için toplumu duyarlılığa, Adalet Bakanlığı'nı ve ilgili diğer tüm kurumları sorumluluk almaya, Fatma Tokmak'ın yaşam hakkını koruyacak adımları atmaya çağırıyoruz" dedi.