'Irak Êzidîlerden özür dileyerek esir aldığı YBŞ savaşçılarını serbest bırakmalı'

Şengal Özerk Yönetimi, Irak'ın esir tuttuğu YBŞ savaşçılarını hala teslim etmemesi ve YBŞ'ye yönelik baskılarına tepki gösterdi. Saldırıların 9 Ekim anlaşmasının devamı olduğu kaydedilen açıklamada, Irak'ın Êzidîlerden özür dileyerek derhal esir aldığı savaşçılarını bırakması çağrısı yapıldı.
Irak ordusu esir aldığı YBŞ'li savaşçıları hala teslim etmedi. YBŞ savaşçılarının ailelerinin oturma eylemi sürerken, Şengal Özerk Yönetim öncülüğünde basın açıklaması yapıldı.
18 Mart günü Irak ordusu, Şengal merkezde içinde YBŞ (Şengal Direniş Birlikleri) savaşçılarının bulunduğu araca pusu kurarak ateş açtı. Saldırı sonucu 3 YBŞ'li savaşçı yaralandı. Yaralılarla birlikte 5 YBŞ savaşçısı Irak ordusu tarafından esir alındı. O günden bu yana ayakta olan Şengal halkı, Irak'a provokasyonlara son vermesi çağrısında bulunuyor. Irak, sorunu diyalog yoluyla çözme sözü vermesine rağmen verdiği sözü hala yerine getirmedi, Şengal'e yönelik baskılar azalmadı.
YBŞ SAVAŞÇILARININ ANNELERİNİN EYLEMİ SÜRÜYOR
YBŞ savaşçılarının anneleri 2 Nisan'da Şengal'deki Irak İstihbarat Merkezi önünde adalet eylemi başlatarak Irak'ın, Şengal'e ve Êzidî çocuklarına yönelik uygulamalarına son vermesini istedi. YBŞ savaşçılarının annelerinin eylemi sürüyor.
YBŞ SAVAŞÇILARININ ESİR ALINMASINA TEPKİ GÖSTERİLDİ
Şengal Özerk Yönetimi ve TAJÊ, bağlı kurum, kuruluş ve bileşenleriyle birlikte Şengal'in Serdeşt nahiyesinde bulunan Şehit Dilgeş-Şehîd Berxwedan Şehitliğinde ortak bir açıklama yaptı. Açıklamaya Şengal Aşiretler Konseyi ve Arap bileşenler de katıldı. Açıklamada, YBŞ savaşçılarının esir alınması kınanarak, Irak'ın Şengal halkından ve savunma güçlerinden özür dilemesi istendi.
'NE IRAK NE DE KDP BİZİ KORUDU'
Êzidî toplumuna yönelik geliştirilen sistematik baskıya atıfta bulunulan açıklamada, Êzidî toplumunun bu topraklardaki en eski ve kadim toplulukları olduğu kaydedildi. Açıklamada, "Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden sonra, yeni hükümetin Êzidî toplumunun bir daha katliamlardan geçmemesi için önlem alacağını umduk. Ancak, 2014'te Şengal DAİŞ saldırısıyla karşı karşıya kaldığında ne Irak hükümeti ne de KDP'ye bağlı peşmergeler bizi korudu. KDP ve Irak devleti halkımızı terk etti ve bizi DAİŞ zulmü ile yüz yüze bıraktı. Ancak Şengal, özgürlük savaşçılarının yardımıyla kendini yeniden inşa etmeyi, askeri güçlerini kurmayı ve DAİŞ çeteleri ve fermanlardan kendini korumayı başardı" denildi.
'IRAK'IN TOPRAKLARIMIZDAKİ VARLIĞINI İNKAR ETMEDİK'
Irak'ın Êzidî toplumuna karşı yükümlülüklerini hiçbir zaman yerine getirmediği ifade edilen açıklamada, "Fermandan sonra Irak devleti de DAİŞ'e karşı operasyonlara başladı ve bölgelerini DAİŞ işgalinden kurtardı. Tüm bu gelişmeleri olumlu olarak değerlendirdik ve Irak'ın topraklarımızdaki varlığını inkar etmedik. Ancak Irak hükümeti tüm bu gerçekleri gizleyerek Êzidî toplumunun ihanet olarak kabul ettiği 9 Ekim Anlaşması'nı imzaladı" sözlerine yer verildi.
'ÊZİDİ TOPLUMU ÜZERİNDE PAZARLIK YAPILMAMALI'
Açıklama, şöyle devam etti: "Irak ordusu, bu yılın 18 Martında Şengal kent merkezinde YBŞ güçlerine, YBŞ'nin gözetiminde olmayan bir kişiyi kaçırdığı gerekçesiyle pusu kurmuştu. Bu saldırıda Irak güçleri YBŞ güçlerine saldırarak 5 YBŞ savaşçısını esir aldı. Bu saldırının ardından devlet, ülkeleri uğruna onlarca şehit veren, toplumu zulümden kurtaran, YBŞ savaşçılarını gayrı resmi güçler olarak değerlendirdi. Bu saldırı 9 Ekim anlaşmasının uygulanmasının bir parçasıdır. Irak hükümeti ve ortakları Êzidî toplumu üzerinde pazarlık yapmamalıdır. Şengal Özerk Yönetimi olarak Irak ordusunun yaptıklarını en sert şekilde kınıyoruz. Irak hükümeti Êzidî toplumundan ve Şengal YBŞ savunma güçlerinden özür dilemeli, savaşçıları ve yaralıları serbest bırakmalıdır."