Kürtçe müzik dinleyen aileye saldırıya pek çok kentten tepki

İstanbul'da Kürtçe müzik dinleyen aileye dönük polis saldırısı pek çok kentte protesto edildi, işkenceci polislerin açığa alınması talep edildi.
İstanbul'un Bayrampaşa ilçesinde 13 Temmuz günü Kürtçe müzik dinleyen bir ailenin polis saldırısına uğraması pek çok kentte protesto edildi.
Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi, polis saldırısında ağır yaralanan hamile kadın Zeynep Yaman'ın tedavisinin devam ettiği Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yan yana geldi. Kadınlar, açıklama öncesi Yaman'ı hastanede ziyaret etti.
İstanbul Valisi Davut Gül'ün polis şiddetinin hesabını vermek yerine aileyi "taşkınlıkla" suçladığını hatırlatan Berfin Atlı, "Bunu bir kadını yoğun bakıma kaldıracak hale getirmenin gerekçesi olarak sunmaya utanmadı. Söz konusu Kürtler olunca, her nasılsa polisin ve valinin hikayesi aniden kimi sosyal medya çevrelerinde tartışmasız hakikat olarak kabul edildi. Biz kadınlar iyi biliyoruz: Barış, ırkçılıkla, en çok da kurumsal ırkçılıkla yüzleşmeyi gerektirir" dedi.
'POLİSLER DERHAL AÇIĞA ALINMALI'
Polislerin Kürtçe diline dönük ayrımcılığının ilk kez insanların canına kast etmediğine dikkat çeken Atlı, şöyle devam etti: "Bundan 5 yıl önce yine bir Temmuz ayında Muş'ta bir karakolda Kürtçe bilen kimsenin olmaması, Fatma Altınmakas'ın şikayetçi olamamasına ve ölümüne neden olmuştu. Bugün Kürtçeye ve Kürt varlığına düşman unsur muamelesi yapılma hali bir kadının neredeyse düşük yapmasına sebep oluyordu. Durum hala belirsizliğini koruyor. Üniformasından, devletin Hanifi Zengin örneğinde görüldüğü gibi işkence edenleri ödüllendirmesinden güç alan polislerin şiddetine uğrayan kadının yanındayız. Gerçek bir barışta ısrarcıyız. Bunun için bir kadının yoğun bakıma kaldırılmasının sorumlusu polisler hemen, bugün açığa alınmalı."
Açıklama boyunca "Yaşasın kadın dayanışması", "İşkence suçtur failleri yargıla" sloganları atıldı.
ANKARA
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ankara İl Örgütü, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Anka Dil Kültür Sanat Derneği (ANKA-DER), polis şiddetine karşı Sakarya Caddesi'nde yan yana geldi.
"Kürtçe kırmızı çizgimizdir, elinizi çekin" pankartı açılan açıklamada sık sık "Bê ziman, jiyan nabe" ve "Ziman, Jiyan, Azadî" sloganları atıldı.
ADIYAMAN
Ferat Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (Ferat Der), İstanbul'da Kürtçe müzik dinledikleri için polis şiddetine maruz kalan aileye dair açıklama gerçekleştirdi. Kent merkezinde bulunan Mimar Sinan Parkı önünde yapılan açıklamada, "Zimanê Kûrdî xeta me ya sor e" pankartı açıldı.
SİİRT
Siirt'te Botan Dil ve Kültür Araştırma Derneği (BOTAN-DER) ve TJA öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüşe çok sayıda siyasi parti ile demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.
DEM Parti Siirt İl Örgütü'nden Güres Caddesi'ne kadar "Kürtçe kırmızı çizgimizdir, elinizi çekin" pankartıyla yürüyen kitle sık sık, "Zimanê me rumeta me ye", "Zimanê Kurdî hebûna me ye", "Jin, jiyan, azadî", "Bê ziman jiyan nabe" sloganları attı.
BATMAN
Gülistan Caddesi'nde Batman Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde bir araya gelen çok sayıda kişi saldırıları protesto etti. Açıklamada "Em êrîşên li dijî ziman û çanda Kurdî şermezar dikin" pankartı açıldı.
Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği (Arî-Der) yöneticisi Leyla Kaymaz, kadınların bu saldırıları kabul etmediğini ve buna karşı mücadele edeceklerini söyledi. Kaymaz, "Kürt dili Kürtlerin kimliğidir. Kürt kültürüne ve diline dönük saldırıları kınıyoruz" ifadelerini kullandı.
DİYARBAKIR
Amed Demokratik Kurumlar Platformu, Yenişehir ilçesindeki AZC Plaza önünde yan yana geldi.
Açıklamaya siyasi parti, demokratik kitle örgütleri, emek meslek örgütleri ve dil kültür kurumları temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada "Zimanê me, stranên me, govenda me hebûna ma ye destê xwe jê vekişînin" pankartı açılırken, "Zimanê me hebûna me ye", "Jin jiyan azadî", "Bijî serok Apo", "Bê ziman jiyan nabe" sloganları atıldı.