23 Şubat 2025 Pazar

Otopark diye başlayan proje AVM'ye dönüştürüldü

TMMOB Mardin İKK, otopark diye başlayan projenin zaman içerisinde AVM'ye dönüştürüldüğünü ve yapıya proje dışı eklemelerin yapıldığını belirterek, yapının şehrin tarihi dokusu ve siluetine aykırı olan bölümlerinin yıkılmasını istedi.

Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mardin İl Koordinasyon Kurulu (İKK), şehrin tarihi dokusuna aykırı sürdürülen otopark ve AVM projesine ilişkin açıklama yaptı. Mardin Antik Kent Diyarbakır Kapısı'nda yapılan açıklamada, TMMOB Mardin İKK Sekreteri Diyar Kut konuştu. Kut, proje dışı uygulamalara son verilmesi çağrısında bulundu.

Kut, Mardin'in tarihi kent girişinde bulunan ve koruma amaçlı nazım imar planı içerisinde yapımı devam eden inşaatın, 2015 yılında ilk ruhsatlandırma sürecine kapalı otopark projesi olarak başlanıldığını söyledi. Projeye zaman içerisinde farklı fonksiyonlar eklenerek, içerisinde konaklama birimleri, ticari alanlar bulunan AVM kompleksine dönüştürüldüğünü ifade eden Kut, "Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi kentte oluşan trafik yoğunluğunu azaltmak ve otopark problemine çözüm üretmek amacıyla yapımına başlanan proje sürekli revize edilmiştir. Proje revizyonlarıyla geldiğimiz aşamada ilk hedeflenen amacın dışına çıkıldığı, var olan trafik ve otopark problemini arttıran bir yapı inşa edildiği görülmektedir" dedi.

'YÖRESEL YAŞAM BİÇİMİNE AYKIRI YAPI'
Proje alanının "özel proje alanı" olarak belirlendiğini kaydeden Kut, "Mimari, mahalli, tarihsel, estetik ve sanat özelliği bulunan ve bir arada bulunmaları ve bir bütün olarak o yerleşmenin ait oldukları dönemin yaşam biçimini gelecek nesillere aktarmaları sebebiyle teker teker taşıdıkları kıymetten daha fazla kıymeti olan, kültürel yapıların birlikte bulundukları kentsel sit alanının sınırında, özel proje alanı oluşturularak tarihi kent dokusunu bozan uygulamaların önü açılmıştır. Kent ve çevre kimliğine katkıda bulunan kültür varlığı niteliğindeki yöresel yaşam biçimine aykırı bir yapı inşa edilmektedir. Doku bütünlüğünü bozan, gabarisi, kütle konumu, kütle boyutları, yapım tekniği, yapım malzemesi, kat adediyle cephe özellikleri açısından geleneksel doku bütünlüğüne aykırılık teşkil etmektedir. Ayrıca tarihi kente bağlantıyı sağlayan ve tarihi kent içerisinde devam eden 1'inci Cadde, proje alanı içerisinden de geçmektedir. Proje alanının 1'inci Caddeye bakan cephe karakteristiği tarihi kentin özgün sokak dokusunu bozmaktadır" diye konuştu.

'TARİHİ KENT GİRİŞİNE BETONARME KAPI İNŞA EDİLDİ'
Özel proje alanı kapsamına alınarak inşa edilen yapının geleneksel kent dokusunu ve bütünlüğünü bozduğuna dikkat çeken Kut, "Tüm bunlara ek olarak onaylı proje dışında uygulamalarda yapılmaktadır. Cephe kaplaması, saçak yapımı ve tabelalar projeye uygun yapılmamıştır. Projede bulunmamasına rağmen özel proje alanı girişi ve aynı zamanda tarihi kent girişine betonarme üzeri taş kaplama kapı inşa edilmiştir. Tarihi kentlerin girişine inşa edilen kapılar, kentin mimarisi ve kültürü hakkında ilk izlenimi veren sembol niteliği taşımaktadır. Yapılan giriş kapısı tarihi kent dokusunu yansıtmamakta ve mimari estetik değer taşımamaktadır. Aynı zamanda giriş kapısı araç geçişlerini de zorlaştırmaktadır. TMMOB Mardin İl Koordinasyon Kurulu olarak, bu proje özelinde tarihi kent dokusunu bozan tüm uygulamaların kaldırılması ve ilgili kurumların görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısında bulunuyoruz. Sürecin takipçisi olacağımızı ve sonuç alınmaz ise hukuki yollara başvuracağımızı belirtiyoruz" şeklinde konuştu.

Açıklama alkışlarla sona erdi.