6 Şubat 2025 Perşembe

Suriye'de Asuri-Süryani halkları ortak mücadele için anlaşma yaptı

Süryani Birlik Partisi, Qamişlo'da bulunan Sêyfo Kavşağı'nda Suriye'deki son gelişmelere ilişkin eylem yaptı. Eylemde, Süryani ve Asuri halklarının ortak mücadeleyi yükseltmek için yaptıkları anlaşma da duyuruldu.

Süryani Birlik Partisi, son siyasal gelişmelere ilişkin Qamişlo'da Sêyfo Kavşağı'nda bir araya gelerek kiliseye yürüdü. Siyasal sürece ilişkin yapılan açılamada, Süryani Birlik Partisi ile Asuri Demokratik Örgütü arasında ortak mücadeleyi yükseltmek için bir anlaşma yapıldığı duyuruldu. Açıklamayı Süryani halklarından Efram İshak okudu.

Asuri-Süryani halklarının, Suriye'deki Sümer-Akad-Babil-Asur, Keldani-Aramî medeniyetlerinin doğal bir devamı olduğunu söyleyen İshak, Süryani-Asuri halklarının birlik-beraberlik ve kardeşlik ruhuyla, ortak çıkarlar ve ortak kader birliği temelinde, yaşadıkları ülke ve tüm bölge halklarıyla olumlu etkileşimlerde bulunduklarını kaydetti.

Suriye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda oynadıkları rol ve ülkenin kalkınmasına sundukları katkıları aktaran İshak, Süryani-Asuri halklarının bölgenin istikrarsızlığa sürüklendiği dönemlerde ya da Kürt halkı katliama uğradığında sorumluluk aldığına işaret ederek, "Ulusal ve dinsel farklılıklara bakmaksızın, fedakarlığın ve özgürlüğün sembolü olan şehitleri birlikte uğurladılar" dedi.

Halkların zorunlu göçler yaşadığını, bu durumun onların varlığına yönelik bir tehdit oluşturduğunu, katliamlara yol açtığını kaydeden İshak, "Süryani-Asuri toplumu, Suriye halkının bir parçası olarak, siyasi örgütlenmesinin yanı sıra devrimci harekete etkin bir şekilde katılmış ve büyük çoğunluğu meşru talepleri doğrultusunda, içinde bulunduğu toplumsal yapıdan kaynaklanan birçok zorluk, tehlike ve statüyle karşı karşıya kalmıştır" diye ekledi.

SÜRYANİ-ASURİ HALKLARININ GELECEĞİ İÇİN ORTAK MÜCADELE
Asuri Demokratik Örgütü ve Süryani Birlik Partisi'nin bir araya gelerek anlaşma sağladığının bilgisini veren İshak, "Halkımızın varlığını tehdit eden zorluklar ve tehlikelerle yüzleşmek ve meşru ulusal talepleri gerçekleştirmek ve birlikte çalışmak için ulusal düzeyde ortak eylem mekanizmaları geliştirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

VARILAN ORTAK AMAÇ VE HEDEFLER
Hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygıya dayalı çağdaş demokratik bir devlet inşa etmek amacıyla söz konusu anlaşmanın belgelendirilerek iki örgüt arasında imzalandığı belirtilen açıklamada, şu hedefler doğrultusunda çaba sarf edileceği ifade edildi:
♦ "Ulusal düzeyde Süryanilerin varlığının ve ulusal kimliğinin anayasal olarak tanınması ve ulusal, siyasal ve kültürel haklarının garanti altına alınması.
♦ Süryanicenin, kadim Suriye'nin dili olması ve diğer dillerle birlikte Suriye'de resmi dil olması nedeniyle ulusal dil olarak tanınması.
♦ Süryani-Asuri toplumunun rolünün güçlendirilmesi ve Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen siyasi süreçte siyasi güçlerin adil temsilinin sağlanması.
♦ Halkımız, Sümer, Akad, Keldani, Asur, Babil, Arami ve Süryani unsurlarıyla tek bir kimliğe sahip olan Beyt Nehrin ve Suriye toprakları halklarının ve medeniyetinin yaşayan ve devam eden devamıdır.
♦ Suriye toplumunun, Süryaniler de dahil olmak üzere, tüm halklara ve gruplara karşı ayrımcılık yapan tüm yasaları yürürlükten kaldırın, el konulan toprak ve mülkleri iade edin, zarar görenlerin zararlarını pratik bir şekilde tanzim edin.

ULUSAL DÜZEYDE
♦ Suriye Cumhuriyeti bağımsız bir devlettir ve egemenliği, eşit vatandaşlık, kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü ilkesi ve halkın kendi iradesiyle bağımsızlığı ilkelerine dayanan, tüm otoritenin kaynağı olan halka aittir.
♦ İktidar, özgür ve adil seçimler yoluyla barışçıl bir şekilde devredilmesi.
♦ Anayasa, Suriye'nin çok uluslu, çok kültürlü ve çok dinli bir devlet olduğunu ve Suriye halkının Rojavalılar, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Türkmenler ve diğerlerinden oluştuğunu kabul ediyor ve onların ulusal haklarını garanti altına alıyor.
♦ Suriye topraklarının ve halkının birliğine vurgu yapılarak, işgal altındaki toprakların barışçıl yollarla ve uluslararası meşruiyet kararları doğrultusunda geri verilmesi için çalışılması.
♦ Suriye krizinin, Suriye halkının hedef ve özlemlerini gerçekleştirecek şekilde sona erdirilmesinin en iyi yolunun, demokratik değişim, meşru uluslararası kararlar, bunların en önemlisi de 2254 sayılı karar uyarınca siyasi çözüm olduğuna inanmaktadır.
♦ Suriye'nin bölgelerinin bütünlüğünü koruyarak, ulusal ve kültürel çeşitliliği muhafaza ederek, halkın yönetime mümkün olan en geniş katılımını sağlayarak, güç ve kaynakların adil bir şekilde dağıtılmasını sağlayarak, dengeli ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlayarak ülkeyi yönetmek için tüm bölgeler için ademi merkeziyetçiliği ideal bir sistem olarak görüyoruz.
♦ Geniş bir Suriye ulusal kimliğinin inşası, tam ve eşit vatandaşlığa dayalı, modernite ve demokrasinin değerlerini benimseyen, devletin herhangi bir kişinin kimliğiyle tanımlanmamasını gerektiren, bir ulusal devletin yaratılmasını gerektirir.
♦ Tüm Suriyeliler tarafından paylaşılması gereken, ulusal, dini ve kültürel çeşitlilik bağlamında ortaya çıkan ve bayrak, milli marş ve para birimi gibi devlet egemenliğinin sembollerinde ve medyada yansıtılan geniş bir ulusal kimlik, eğitim ve çeşitli kültürel yönler.
♦ Bütün halkların ve milletlerin dinleri, felsefi fikir ve inançları, saygı gösterilmesi gereken ortak bir insanlık mirasıdır; dinlere ve milletlere karşı devletin tarafsız olmasını, inanç, ibadet ve dinin gereklerini yerine getirme özgürlüğünün garanti altına alınmasını, siyasetçilere yönelik ayrımcılığın kınanmasını ve Êzîdî dininin anayasal olarak tanınmasını talep ediyoruz.
♦ İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin ve onu tamamlayan uluslararası antlaşma ve sözleşmelerin kabulü ve bölgedeki kadınlara, uluslara ve yerli halklara haklar tanınması, insanlığın ulaştığı en büyük medeniyet başarısı olarak değerlendirilmektedir. Bunun yeni Suriye anayasasında da yer almasını talep ediyoruz.
♦ Anayasa, Suriye'nin çok uluslu, çok kültürlü ve çok dinli bir devlet olduğunu ve Suriye halkının Rojavalılar, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Türkmenler ve diğerlerinden oluştuğunu kabul etmeli ve onların ulusal haklarını garanti altına almalıdır.
♦ Suriye topraklarının ve halkının birliğine vurgu yapılarak, işgal altındaki toprakların barışçıl yollarla ve uluslararası meşruiyet kararları doğrultusunda geri verilmesi için çalışılmalıdır."