25 Mayıs 2025 Pazar

Taşeron belediye işçileri: Kadro hakkımız, alacağız

Belediye İşçilerine Kadro Girişimi'nin çağrısıyla Kadıköy'de yan yana gelen taşeron belediye işçileri, "Sadaka gibi zamlarla geçinmeyi, seçim dönemlerinde oy karşılığı vaatlere mahkum edilmeyi, emeğimizin yok sayılmasını kabul etmiyoruz. Gerçek kadro istiyoruz! Güvenceli çalışma hakkı için mücadele ediyoruz" dedi.

Belediye İşçilerine Kadro Girişimi'nin çağrısıyla çok sayıda taşeron belediye işçisi, taleplerini haykırmak için Kadıköy'de bulunan Süreyya Operası önünde yan yana geldi. "Kadro hakkımızdır, alacağız" pankartı açılan eylemde, "KHK sizin, kadro bizim", "6772'yi uygula", "KHK gidecek kadro gelecek" dövizleri taşındı.

ÇİĞLİ BELEDİYESİ İŞÇİLERİ: BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ
Eyleme, İzmir'deki Çiğli Belediyesi'nde işten atılan ve CHP'nin Ankara'daki genel merkezi önünde direnişi sürdüren Çiğli Belediyesi işçileri de mesaj gönderdi. Çiğli Belediyesi işçilerinin mesajı şu şekilde: "Bizler, Çiğli Belediyesi'nde güvencesiz belediye şirketlerinde çalışan ve bir gecede işten çıkarılan kadın işçileriz.

"Belediyelerde kurulan modern kölelik düzeni olan şirket işçiliği, başlı başına bir sömürü sistemidir. İşçilere düşük ücret ve her an kapı önüne konulma korkusu dayatılmaktadır. Bu yalnızca bizim değil, bu ülkede emeğiyle yaşayan, alın teriyle ayakta kalmaya çalışan milyonların ortak hikayesidir.

"Bugün Kadıköy'den seslenen sınıf kardeşlerimize yazdığımız bu çağrı ile 700 bin belediye şirket işçisine çağrı yapıyoruz. Kadro talebimiz sadece bir iş güvencesi değil, insanca bir yaşamın temelidir! Tüm emekçileri, kadınları, gençleri, işsizleri, sendikaları ve halkın vicdanını bu mücadeleye ortak olmaya çağırıyoruz. Biz birlikte güçlüyüz, birlikte kazanacağız! Belediyelerde taşeron düzenine, ayrımcılığa ve güvencesizliğe karşı omuz omuza durmaya, bu düzeni hep birlikte değiştirmeye davet ediyoruz!"

'BİZ BU MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ'
İşten atılan Beşiktaş Belediyesi işçileri adına söz alan Cem Çiftçi, yüzlerce arkadaşlarının işten çıkarıldığını ve işten çıkarmaların devam edeceğini aktardı. 2 haftadır sürdükleri eylemlere rağmen belediye yönetiminin kendilerini görmezden geldiğini belirten Çiftçi, "Çocuklarımızın geleceği bir başkanın iki dudağının arasında. Biz bu mücadeleyi büyüteceğiz, bu iradeyi ortaya koyacağız" dedi.

'BELEDİYE ŞİRKETLERİ ÜZERİNDEN YENİ BİR TAŞERON DÜZENİ İNŞA EDİLDİ'
Belediye İşçilerine Kadro Girişimi adına okunan basın açıklamasında, "Yıllardır kamuda çalışmamıza rağmen, 2018'de uygulamaya konulan 696 sayılı KHK ile gerçek kadro değil, belediye şirketleri üzerinden yeni bir taşeron düzeni icat edildi. Belediyelerdeki bu istihdam biçimi bize güvencesizliği, düşük ücretleri, keyfi işten çıkarmaları ve baskıyı reva görüyor. Ne toplu iş sözleşmelerinde gerçek bir söz hakkımız var, ne de çalıştığımız iş yerlerinde.Bir sabah kapı dışarı edilmemiz, sadece bir yöneticinin keyfine, cebimize gelen bir SMS'e bakıyor. Aldığımız ücretler yetersiz, barınma ve gıda ihtiyacımızı bile karşılamıyor" ifadeleri kullanıldı.

'GÜVENCELİ ÇALIŞMA HAKKI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ'
Taşeron belediye işçilerinin işyerlerinde her gün fiziksel ve ruhsal sağlığını bozan sorunlara maruz kaldığı vurgulanan açıklamada, "Düşük ücret, yetersiz sosyal haklar, haksızca işten çıkarmalar, mobbing, sürgün, itibarsızlaştırma ve şiddetle karşı karşıya kalıyoruz. Bunun değişmesini istiyoruz. Sadaka gibi zamlarla geçinmeyi, seçim dönemlerinde oy karşılığı vaatlere mahkum edilmeyi, emeğimizin yok sayılmasını kabul etmiyoruz. Gerçek kadro istiyoruz! Güvenceli çalışma hakkı için mücadele ediyoruz" denildi.

TALEPLER
Açıklamada, taşeron belediye işçilerinin talepleri şöyle sıralandı:
🔹"Norm Kadro: 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu'nun 49. maddesi yeniden düzenlenmeli; bütün belediye işçilerin çalışma statüsü norm kadro esaslarına ve norm kadro sayısı gerçek ihtiyaca göre arttırılarak yapılmalıdır.
🔹İlave Tediye: belediyelerde hizmet üreten tüm işçiler kamu işçisi olarak kabul edilmeli, 6772 sayılı kanuna göre 52 günlük ilave tediye ayrım gözetilmeksizin her işçiye ödenmelidir. 
🔹İş Güvencesi: Haksız, hukuksuz ve keyfi şekilde işten çıkarmalara son verilmelidir. İşe iade davalarını kazanan işçiler, kesin suretle ve hemen işine dönmelidir.
🔹Vergi Adaleti: Toplu iş sözleşmelerinde paraya taalluk eden tüm mali ve sosyal haklar 'brüt' yerine 'net ücret' olarak belirtilmeli, işçiler 'gelir vergisi' yükü altında ezdirilmemelidir. Vergiler sadece işçilerden toplanmamalıdır.
🔹Eşit İşe Eşit Ücret: Belediyelerdeki kadın erkek eşitsizliği, kadın istihdamının arttırılması ile çözülecek kadar basit bir sorun değildir. Belediyelerdeki cinsiyetçi iş bölümü ve ücretlendirme son bulmalı, kadın işçilerin güvenceli ve güvenli çalışabilmeleri için tüm şartlar yerine getirilmelidir.
🔹Taban Ücret: sendikalar tarafından her ay açıklanan yoksulluk sınırı, belediye işçilerinin net taban ücreti olmalıdır."

'KARARLI BİR ŞEKİLDE YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Bu taleplerin sadece maaş ya da sözleşme değil, işçinin onurunu, emeğin geleceğini ve sınıfın birliğini savunma meselesi olduğu belirtilen açıklama, şöyle devam etti: "Biz, belediye işçileri olarak, sorunlarımızın çözümünün, çalışma hayatının bin bir garabetinin değişmesi ile mümkün olacağını biliyoruz. Bunun için büyük bir hareket yaratmak zorunda olduğumuzun da farkındayız. Bugün burada bu hareketi inşa etmek için topladık. Kararlı bir şekilde yürümeye devam edeceğiz. Biraz önce saydığımız 6 madde için önümüzdeki günlerde Türkiye çapında, yaygın bir şekilde çalışmalar yapacağız. Bugün burada yaptığımız basın açıklaması yeni bir dönemin başlangıcıdır."

Eylem boyunca, "Direne direne kazanacağız", "Belediye işçisi köle değildir", "Kadro hakkımız, söke söke alırız" sloganları atıldı.