28 Nisan 2025 Pazartesi

77 1 Mayıs'ında katledilenler Kazancı Yokuşunda anıldı

48 yıl önce 77 1 Mayıs'ında katledilenler Kazancı Yokuşunda anıldı. Anmada,  "1 Mayıs meydanından vazgeçmeyeceğiz! Taksim 1 Mayıs meydanıdır. Taksim'de 1 Mayıs kutlamaları yasaklıysa, 1 Mayıs yasaklıdır" denildi.

Çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün çağrısıyla 1 Mayıs 1977'de katledilenler Taksim Kazancı Yokuşu'nda anıldı anmaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DE M Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü ALi Kenanoğlu ve çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

"1 Mayıs 77 katliamını unutmuyoruz. Protesto ediyoruz" pankartı açılan eylemde, "1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür", "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları atıldı. Anma 77 1 Mayıs'ında hayatını kaybedenler anısına saygı duruşuyla başladı. 

Açıklamayı okuyan 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, "1 Mayıs 1977 katliamını unutmayacağız! 1 Mayıs meydanından vazgeçmeyeceğiz! Taksim 1 Mayıs meydanıdır. Taksim'de 1 Mayıs kutlamaları yasaklıysa, 1 Mayıs yasaklıdır" dedi.

'48 YILDIR HESAP SORULMASINI BEKLİYORUZ'
"Taksim'in taşına toprağına, ağaçlarına, eski sular idaresi duvarlarına milyonların yıllarca söylediği özgürlük şarkıları, direniş ve devrim marşları sinmiştir. Taksim'de, Kazancı yokuşunda, 1 Mayıs 1977 'de 35 arkadaşımız katledildi" diyen Can, 48 yıldır katillerden hesap sorulmadığını belirtti.
Katliamda yaşamını yitirenler anısına anıt dikilmemesine tepki gösteren Can, "Bu meydanı, arkadaşlarımızı, kanları yerde, toprağın altında Ahmet Arif'in deyişiyle, 'öyle mahsun, öyle garip' bırakıp gidemeyiz" diye konuştu.

'TAKSİM GEZİ DİRENİŞİDİR'
"Bu meydanda bir de Gezi direnişi yaşandı. Dünyayı değiştirmeye kalkan genç nesillere yeni genç ufuklar açıldı bu meydanda. Öte yandan Gezi direnişinde genç yoldaşlarımız toprağa düştü. Vazgeçemeyiz" diyen Can, Taksim'den vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

'TAKSİM TOPLUMSAL HAFIZADIR'
Taksim meydanını kaybetmenin özgürlük ve eşitlik mücadelesinin, kitleselleşmesini yansıttığı alanlardan uzaklaşmak olacağını belirten Can, "Mekânlar da sürekliliğin yarattığı ruh ve anlam dünyasının ve alışkanlıkların kaybedilmesi demektir. Kitlelerle tanışma, dayanışma, güç ve moral vermekten uzaklaşma ve köksüz bir görüntü vermek demektir. Vazgeçemeyiz" diyen Can, halkın değerlerini yok etmek için Taksim meydanının yok etmek istendiğini belirtti. 

'KATLİAMDA 42 KİŞİ KATLEDİLDİ'
"Taksim meydanı, 1 Mayıs Meydanıdır, yasal olmalıdır! 1 Mayıs 1977'de bir katliamının suçluları ve güçlüleri yargılanmalıdır! Katledilenlerin anısına Taksim'de Kazancı yokuşu başına bir anıt yapılmalıdır" diyen Can, 48 yıl sonra yaptıkları araştırmalar sonucunda 77 1 Mayıs katliamında 42 kişinin hayatını kaybettiklerinin bilgisine ulaştıklarını belirtti.

KARANFİL BIRAKILDI
Açıklamanın ardından Kazancı Yokuşuna karanfiller bırakıldı ve 1 Mayıs marşı okundu.