7 Şubat 2025 Cuma

Arjîn Muhammed: Türk devleti çocukluğumuzu yaşattırmıyor

Rojava'da çocuklar savaş ortamında kültürlerini öğrenmek için çalışmalara katılıyor. İşgal ve katliam saldırılarına rağmen Şehit Yılmaz Behrareş'in Öğrencileri Müzik Grubu'nda bir araya gelen çocuklardan biri olan Arjîn, Kürt kültürünü, yurtseverlik ve sosyalist kültürü öğrendikleri söyledi. Kürtlere ait çalgı, folklor, tiyatro çalışmalarının yanı sıra eski şarkıları öğrenerek seslendirdiklerini anlatan Arjîn, "Bizi yenemezler çünkü başımız dik" diyerek, işgal saldırılarına da yanıt verdi.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'de işgalci Türk devleti ve bağlı çetelerinin halkın yaşam alanlarına dönük saldırılarında aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi yaşamını yitirdi, yaralananlar oldu. Saldırılara karşı bir yandan Rojava Devrimini savunma mücadelesi sürerken diğer yandan devrimin inşası çalışmaları da devam ediyor.

Halkın diline, kültürüne sahip çıktığı bu çalışmalardan biri de Rojavalı komünistler tarafından gerçekleştiriliyor. İşgalci Türk devleti tarafından Rojava'da katledilen MLKP savaşçılarından Osman Nuri Ocaklı'nın (Yılmaz Behrareş) isminden esinlenerek kurulan çocuk korosu da bu dönemde çalışmalarına devam ediyor.

Çocuklara dönük koro çalışmasında yer alan Arjîn Muhammed, müzik grubunun çalışmalarında Kürt kültürünü, yurtseverlik ve sosyalist kültürünü öğrendiklerini, Kürtlere ait çalgı, folklor, tiyatro gibi çalışmalara dahil olduklarını anlattı. Arjîn, çalışmaları kapsamında 100 yıla kadar bir döneme ait eski şarkıları öğrendiklerini ve seslendirdiklerini söyledi.

Çalışmalara az kişiyle başladıklarını fakat kısa sürede yeni çocukların katılımıyla sayılarının arttığını aktaran Arjîn, yaş gruplarına göre düzenlemeler yaptıklarını, küçük yaşta olan çocukların Şehit Elende Grubu'nu kurduğu bilgisini verdi. "İlk şarkımız da 'Bella Ciao' oldu" diyen Arjîn, bu şarkıyı, Filistin'deki çocuklara armağan ettiklerini söyledi.

'ASLA KÜLTÜRÜMÜZÜ, ADIMIZI KAYBETMEYİZ'
Devrim topraklarında büyüyen çocukların hızlı politikleştiğinin örneği Arjîn. Çalışmaları sırasında aynı zamanda devrim savunmasında ölümsüzleşen devrimcilerin hayatlarını öğrendiklerini, onları tanıdıklarını aktaran Arjîn, "Biz Şehit Yılmaz'ın Öğrencileri Grubu olarak haftada üç kez buluşuyoruz. O günler içinde şarkı, folklor, tiyatro öğreniyoruz, gittikçe grubumuz gelişiyor. Öğretmenimiz Kürtçe dil eğitimi veriyor aynı zamanda bize" diyerek çalışmalarının çok yönlülüğüne işaret etti.

Müzik gruplarının ölümsüzleri uğurlama törenleri ve anmalarına katıldığını kaydeden Arjîn, işgal saldırılarının çocuklar üzerindeki etkilerine ilişkin şunları söyledi: "Bunları yapıyoruz evet ama bu yaşta savaşı görüyoruz. Evet çocuk olabiliriz ama Türk devleti çocuklara da saldırıyor. Çocukluğumuzu yaşattırmıyor bize."

Savaş coğrafyasında çocukların erken büyüdüğünü, olgunlaştığını Arjîn'in şu sözleriyle anlamak mümkün: "Söylemek istediğimiz şu, ne kadar bize saldırırsa saldırsın bizi yenemez; çünkü bizim başımız dik. Adımızı bitirmek istiyor, ama biz asla kültürümüzü, adımızı kaybetmeyiz."

Arjîn Muhammed, son olarak devrimin savunma güçlerini selamladı: "QSD, YPJ ve Şehit Serkan Taburu'na selamlarımızı gönderiyoruz. Bijî şoreşa Rojava."