'Aziz'in kalemi yerde kalmayacak'
Gazeteci Aziz Köylüoğlu'nun katledilmesine dair yazılı açıklama yapan DFG, MKG ve İHD, baskı, tehdit, tutuklama ve katliam saldırılarına inat özgür basının susmadığını, susmayacağını vurguladı.
Basın meslek örgütleri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) gazeteci Aziz Köylüoğlu'nun Süleymaniye'nin Ranya ilçesinde Türk devletinin saldırısında katledilmesine tepki gösterdi.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) tarafından yapılan açıklamada, özgür basın emekçilerinin maruz kaldığı baskı, tehdit ve katliama rağmen gerçekleri yazmaktan geri durmadığı belirtilerek, Köylüoğlu'nun, muhabirlik, kameramanlık, editörlük, haber müdürlüğü ve genel yayın yönetmeliği yaptığı vurgulandı. Köylüoğlu'nun; Hêwler, Süleymaniye, Kerkük, Mahmur, Kuzey ve Doğu Suriye'nin Derik, Efrin kentlerinde gazetecilik yaptığı aktarılan açıklamada, son 6 ayda 5 gazetenin katledildiği belirtildi.
Katledilen gazeteciler için eylem yapmak isteyen özgür basın emekçilerinin tutuklandığı hatırlatılan açıklamada, "Gazeteciler hakikatin sesidir, bu hakikat katledildiğinde bu ses de susmuş olacak. Bu sesin susturulmak istenmesine karşı bir kez daha söz veriyoruz; katledilen hiçbir arkadaşımızın kalemi ya da kamerası yerde kalmayacak. Özgür basın bugüne kadar hiçbir katliama, saldırıya ya da sansüre karşı geri adım atmadı. Bundan sonra da atmaz" denildi.
'GAZETECİLERİN KORUNMASI GEREKİR'
İHD Ankara Şubesi de yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Cenevre Konvensiyonu'nda yer alan "Gazeteciler çatışmalara doğrudan taraf olmadıkları sürece sivil statüsünde kabul edilir ve korunmaları gerekir" maddesi hatırlatılarak, gazetecilere yönelik saldırıların suç olduğunu kaydedildi. Uluslararası kamuoyuna çağrı yapılan açıklamada, "Türkiye'de gazetecilere yönelik gözaltı, tutuklama, soruşturma ve yargılamaların sistematik bir şekilde basın hakkı ihlaline dönüşmesinin yanı sıra iki ay içinde 3 gazetecinin öldürülmüş olması, hem yaşam hakkının korunması hem de basın ve ifade özgürlüğünün kullanılması yönünden kaygı vericidir" denildi.
JİNNEWS muhabiri Öznur Değer'in ve Ali Barış Kurt'un tutuklanmasına değinilen açıklamada, 20 Aralık'tan bu yana 3 gazetecinin öldürüldüğü, 18 gazetecinin tutuklandığı belirtildi. Açıklamada, basın ve ifade özgürlüğünün halkın bilgi edinme ve haber alma hakkını kullanabilmesi için vazgeçilemez temel hak olduğu vurgulandı.