Beştaş: Bu mücadelenin sonunda hepimiz kazanacağız

HDK'nin çağrısıyla Mersin'de düzenlenen panelde konuşan Beştaş, Kürt meselesinin diyalogla çözüleceğini söyledi. Süreci yürütecek aktörün tecritte tutulduğuna işaret eden Beştaş, "Barışı tesis etmek için hepimize çok büyük görevler düşüyor" dedi.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) tarafından Mersin'de "Barış ve demokratik toplumu konuşuyoruz" şiarıyla etkinlik düzenlendi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayında düzenlenen etkinliğe demokratik kitle örgütleri temsilcileri ve çok sayıda katıldı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Perihan Koca, Ali Bozan ve DEVA milletvekili Mehmet Emin Ekmen'in de yer aldığı etkinlikte konuşan HDK Eş Sözcüsü Meral Danış Beştaş, demokratik toplumu inşa etmek için mücadele yürüttüklerini söyledi.
Sık sık "Kürtler ne istiyor" sorusunun sorulduğuna işaret eden Beştaş, "Kürt olmak istiyoruz. Kürt olamıyoruz. Yani kendimizi, kimliğimizi tanımlayarak, onu savunarak yaşam bulamıyoruz. Kürtler bu topraklarda, kendi ortak vatanlarında özgürce yaşamak istiyor. Kendi kimliğiyle yaşamak istiyor, diliyle yaşamak istiyor. Ve kültürünü de, dilini de, kimliğini de yaşamsal anlamda önemsiyor" dedi.
'KÜRT MESELESİ DİYALOG İLE ÇÖZÜLÜR'
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Kürt sorununun demokratik çözümü için çabasına işaret eden Beştaş, "Kürt meselesi diyalogla çözülür. Kürt meselesi siyaset kanallarının açılmasıyla çözülür. Kürt meselesi özgür ifadeyle çözülür" ifadelerini kullandı.
'ÇÖZÜMÜN GEREĞİ YAPILSIN'
Öcalan'ın üzerindeki tecridin sürdüğüne dikkati çeken Beştaş, Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı'na dikkat çekerek, "DEM Parti olarak da silahların bırakılması, fesih ya da diğer meselelerle muhatap değiliz. Yani biz demokratik siyaset alanında muhatabız. Sonuçta Öcalan kendi örgütüne silah bırakma çağrısı yapıyor. O mesele çözülmeli ama bize ilgili olduğumuz taraf şu, biz bu süreci baştan beri destekliyoruz. Silah dışı, şiddet dışı yöntemlerle çözümü zaten savunuyoruz. Parlamentoda, siyaset alanında Türkiye'nin üçüncü büyük grubu olarak zaten mücadele ediyoruz. Ama bu çağrının gereklerinin de yapılması gerekiyor. Yani o zemin nasıl hazırlanacak? İşte gereklilik derken bu iktidar grubunda ve MHP'de hani şart yok gibi açıklığa var. Bazı şeyleri şart diye ifade etmek gerekmiyor. Gereklilikler vardır. Yani hayatın her alanında bir meselede çözüm istiyorsanız, hakikaten çözüm istiyorsanız, o çözüme hizmet edecek adımların atılması gerekiyor. Yani nedir? Mesela çok tartışılan bir mesele var. İşte silahlar gerçekten nereye bırakılacak? Nereye gidecekler? Bunun yasal zemini ne? Yani operasyonlar devam ediyor. Gerçekten o kongre yapılabilecek mi? Ya o kongrenin yapılabilmesinin zeminini nasıl oluşturacaklar? Bu konuda bizlerin de açıklaması var, Ortadoğu'da da dünyada da birçok açıklama var. Henüz net yanıt verilmese de bu kongrenin de kongrede gereğinin yapılmasını umuyor ve bekliyoruz" dedi.
'BARIŞI ÖRGÜTLEYELİM'
Sürecin muhataplığının sadede iktidar partisiyle sınırlı olmadığına işaret eden Beştaş, "Sadece siyasi partiler de değil, tüm demokratik güçlerin dahil olması gereken bir mesele. Toplumun rızası önemli. Yıllardır öyle bir algı ve propaganda yapıldı ki ırkçı bir zihniyet yaratıldı. Demokratik ulus perspektifi ile yaklaşıyoruz bu meseleye. Türkiye'nin dört bir yanında ortak yaşamı savunuyoruz. Bu mücadelenin sonunda hepimiz kazanacağız. Kürt meselenin çözümü iç siyasi kavgaların üzerindedir. Bizim gündemimizde bu çağrının büyük bir olanak ve hep birlikte bunun gereklerini savunarak barışı örgütleyelim. Barışı tesis etmek için hepimize çok büyük görevler düşüyor" ifadelerini kullandı.
Panel, soru ve cevap bölümüyle sona erdi.