10 Şubat 2025 Pazartesi

Çayırhan'da maden işçileri özelleştirmeye karşı yeniden yürüyüşe başladı

İki ay önce özelleştirme kararına karşı madene kapanıp Ankara yürüyüşüne başlayan Çayırhan maden işçileri, yetkililerin müzakere için adım atmaması üzerine yeniden yürüyüşe başladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından özelleştirilmesi için ihaleye çıkartılacağı duyurulan Çayırhan Maden ve Termik Enerji Santrali işçileri 20 Kasım'da madene kapanmış ardından dışarıdaki işçilerin Ankara'ya yürüyüş başlatmasıyla birlikte ihale mart ayına ertelenmişti. Arada geçen süreçte iki bakanlığın yetkililerince başlatılacağı duyurulan müzakere süreci hiç başlamadı.

Ankara'nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirilmesine karşı yerin altında direniş başlatan madenciler, eylemlerini bakanlığın teklifi ertelemesi üzerine sonlandırmıştı.

Aradan geçen sürede Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından başlatılacağı duyurulan müzakere süreci hiç başlamadı.

Maden işçileri, bunun üzerine bu sabah Beypazarı'ndan Ankara'daki Özelleştirme İdaresi önüne yürüyüş başlattı.

AKÇUL: AYLARDIR TEK BİR ADIM ATILMADI
Yürüyüş başlamadan önce kısa bir açıklama yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, "Müzakere süreci başlasın diye ilerleyişimize ara vermiştik. Aylardır tek bir adım atılmadı" dedi.

Akçul, "Kasım ayında Ankara'ya başladığımız yürüyüşümüze Aralık ayında yapılacak özelleştirmenin Mart ayına ertelenmesiyle tüm iyi niyetimiz ve samimiyetimizle ara verdik. Ama o gün de söyledik bizler bu özelleştirme adı altındaki varlık satışı iptal edilene kadar mücadelemize devam edeceğiz diye" ifadelerini kullandı. Bu süre boyunca devletin işçiden yana tavır almasını beklediklerini dile getiren Akçul, "Ama maalesef aylardır işçinin kapısını çalan yok, müzakere yok, sonuç yok" dedi.

'BİZ BU ZEHRİ YUTMAYACAĞIZ'
Şartnamede bir kaç maddede değişikliğe gidildiğini söyleyen Akçul, şöyle devam etti: "Müjde gibi açıklanan bu maddelerde işçi sayısı 2050 olarak belirtilip, sözüm ona güvence verilmiş. Ama kazanılmış haklarla ilgili hiçbir düzenleme yapılmamış. Lojmanları boşaltma süresi olarak belirledikleri 4 ayı, 12 aya çıkararak lojman sakinlerine lütufta bulunmuşlar. Bu nasıl bir iyileştirme, nasıl bir düzenleme? Bizim aklımızı mı hafife alıyorlar, yoksa ağzımıza bir parmak bal mı çalıyorlar? Bu, bir parmak bal bile değil. Bu olsa olsa bir parmak daha zehir. Biz bu zehri yutmayacağız. Göz göre göre kendimizi ateşe attırmayacağız."

'ERTELEME VE OYALAMA DEĞİL, İPTAL İSTİYORUZ'
Çayırhan'ın çığlığını bütün Türkiye'nin duyduğunu vurgulayan Akçul, "Arkadaşlarımızla ortak aldığı karar, Özelleştirme İdaresi Başkanlığına kadar yürüyüp, sesimizi oradan bir kez daha duyurmak. Biz artık erteleme ve oyalama değil, bu karardan tamamen vazgeçilmesini istiyoruz" dedi.