11 Şubat 2025 Salı

Danıştay'dan Kazdağları'nda iki ekolojik yıkım projesine onay 

Kazdağları'nda ekolojik yıkımın durması için yerel halkın ve ekolojistlerin çağrılarına ve itirazlarına rağmen Danıştay, iki ekolojik yıkım projesine onay verdi. Cengiz Holding ve Nurol Holding'in maden projesine yapılan itirazlar reddedilirken, Kazdağları Ekoloji Plaftormu, süreci AYM'ye taşıyacaklarını kaydetti. Platform, "Yöre halkı ve yaşam savunucuları olarak mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz" dedi. 

Danıştay, Kazdağları'nda iki ekolojik yıkım projesine onay verdi. Cengiz Holding'in Halilağa Bakır Madeni'ne, Nurol Holding'in Lapseki Altın Madeni'ne yapılan itirazlar oy çokluğuyla reddedildi.

Cengiz Holding'in Halilağa Bakır Madeni Projesi'nin ÇED Olumlu Kararı'nın iptali için Kazdağları Ekoloji Platformu'nun açtığı ikinci dava Çanakkale 1. İdare Mahkemesinin 2'ye 1 oy çokluğu ile davanın reddine karar verilmişti. Bunun üzerine, karar temyiz edilerek Danıştay'a taşınmıştı. Aynı şekilde Norul Holding'in Lapseki Altın Madeninin ÇED Olumlu kararının iptali için açılan ve Çanakkale 1. İdare Mahkemesi'nin reddettiği dava da temyiz edilerek Danıştay'a taşınmıştı.

DANIŞTAY'DAN DOĞA VE YAŞAM ALANLARININ KATLİNE İZİN
Kazdağları Ekoloji Platformu, "6,5 ay sonra Danıştay nihayet kararını açıkladı. Ne yazık ki haklı argümanlar, mevzuata aykırılıklar, hukuki uyumsuzluklar yok sayılıp, şirketler ve sermayeden yana bir karar açıklandı. Danıştay 4. Dairesi, temyiz başvurumuzu 2/3 oy çokluğu ile reddederek köylülerin, yaşam savunucularının, bilim insanlarının, kurdun kuşun haklı sesini duymazdan, görmezden geldi. Oysa köylüler Ankara'ya, Danıştay'ın önüne kadar gitmiş ve 'Danıştay, duy sesimizi' demişti. Cengiz Holding, Çanakkale'nin Bayramiç ve Çan ilçelerinin Hacıbekirler, Muratlar ve Halilağa köylerini, yaşanmaz hale getirip, haritadan silecek, ruhsatlı alan çevresindeki 12 köyü de tehdit edecek proje için, 105 gündür 5 bin 200 dönüm ormanlık alanda ağaçları kesiyor, yollar açıyor, kazı ve hafriyat yapıyordu. Köylülerin, doğa ve yaşam savunucularının kesim motorlarının, iş makinelerinin önüne geçmesi şirketi durduramamıştı. Alanda yapılan eylemleri, buluşmaları, atılan bunca çığlığı duymayan Danıştay, doğanın ve yaşam alanlarının katledilmesine izin çıkardı" dedi.

SÜREÇ ANAYASA MAHKEMESİ'NE TAŞINACAK
Cengiz Holding'in işletme izninin iptali için açılan davada ise mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini belirten Kazdağları Ekoloji Platformu, "Kesin karar bekleniyor. Orman kesim izinlerinin iptali için açtığımız dava ise devam ediyor. MAPEG'in bu arada şirkete yeni bir işletme izni verdiği bilgisi alınsa da henüz izni göremedik. Cengiz Holding ve Nurol Holding'in Kazdağları'nın orman ekosistemlerini, yaşam alanlarını, köylülerin geçimlik kaynakları tarlalarını yok edecek, yörenin su kaynaklarına el koyacak, Çan, Bayramiç, Karamenderes su havzalarını olumsuz etkileyecek, tarım ve hayvancılığı bitirecek, yerleşim yerlerinin hemen bitişiğinde olan bu projelerine izin verilmesi, Kazdağları'nın yeni idam fermanı oldu. Siyasi iktidarın vahşi, sömürgeci enerji ve madencilik politikaları, taraflı hukuk sistemi ile korununca, sermaye dikensiz gül bahçesinde karına kar katmaya, özgürce at oynatmaya devam ediyor. Ülkemizin her yanı enerji ve madencilik projeleri ile doldu. Bu ekoyıkım projelerine karşı ses çıkarmayanlar da tarih önünde bu yıkımlardan sorumlu olacaklar. Halkın, köylünün, yaşam savunucuların sesini, isyanını görmezden gelenler, su kaynaklarını, tarlaları, meraları gasp edenler, ormanları, yaban hayatı yok edenler, ekokırıma yol açanlar mutlaka bir gün, herkese adil davranan gerçek bir hukuk sistemi karşısında hesap verecek! Yöre halkı ve yaşam savunucuları olarak mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz. Süreci Anayasa Mahkemesi'ne de taşıyacağız! Defol Cengiz, defol Nurol" ifadelerini kullandı.