'Deprem kader değil siyasal tercihlerin sonucu'
"Hatay Depreminin 2. Yılı Raporu"nu açıklayan Hatay Depremzede Derneği, "Hâlâ tek bir yetkilinin dahi istifa etmediği, hesap sormanın ve vermenin yerini cezasızlığın aldığı bu süreçte, yaşanan ölümlerin kader değil, siyasi tercihlerin sonucu olduğu açıktır" dedi.
6 Şubat deprem katliamının 2. yıldönümü yaklaşırken Hatay Depremzede Derneği, Hatay Depreminin 2. Yılı Raporunu açıkladı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Koordinasyon Merkezi'nde yapılan basın toplantısında Ekrem Deveci, 6 Şubat 2023 depremlerinin, sadece doğanın değil, yıllardır süregelen rant düzeninin, denetimsizliğin ve ihmalkârlığın yarattığı bir felaket olarak tarihe geçtiğini söyledi.
'HESAP SORMANIN YERİNİ CEZASIZLIK ALDI'
Bedelini halkın ödediği ve insan hayatını hiçe sayan yönetim anlayışının sonucu olarak depremin toplumsal yıkım olarak yaşandığını belirten Deveci, "Aradan geçen iki yıl, bu felaketin esas sorumlusunun siyasi iktidar ve merkezi yönetimin yıllardır süregelen plansızlıkları, rant odaklı politikaları ve halkın güvenliğini hiçe sayan uygulamaları olduğunu açıkça göstermiştir. Yıkılan binalar, enkaz altında kalan hayatlar, çöken umutlar; hepsi, insan eliyle yaratılmış bir trajedinin sonucudur" diye konuştu.
"Hala tek bir yetkilinin dahi istifa etmediği, hesap sormanın ve vermenin yerini cezasızlığın aldığı bu süreçte, yaşanan ölümlerin kader değil, siyasi tercihlerin sonucu olduğu açıktır" diyen Deveci, deprem sonrası ortaya çıkan sorunların çözülmediğini, aksine artarak derinleştiğini ifade etti.
'ÇÖZÜM İSTİYORUZ'
Deveci sorunlara dair çözümlerini ise şöyle sıraladı:
🔹Yıkılan Aile Sağlığı Merkezlerinin yerine yenileri hızla inşa edilmelidir. Hatay'da nitelikli ve erişilebilir sağlık hizmetleri sağlanmalıdır.
🔹Başta dezavantajlı gruplar olmak üzere düzenli ve sürdürülebilir psikososyal destek sağlanmalıdır.
🔹Okul binalarının eğitim dışında başka amaçlarla kullanılmasının önüne geçilmeli, eğitim hakkının gasp edilmesine izin verilmemelidir.
🔹Rezerv ve riskli alanlarda dönüşüm süreçlerinde Hatay halkının görüşleri dikkate alınmalıdır. Kentin yeniden inşasında Hatay halkı söz sahibi olmalıdır.
🔹Hatay için devlet hazinesinden özel bütçe ayrılmalıdır.
🔹Ekonomik kriz derinleşirken, biz depremzedelerin mağduriyeti giderilmelidir.
🔹Kentin altyapı ve üstyapı sorunları hızla giderilmelidir.
🔹Deprem sonrası çevreye yönelik tahribat son bulmalıdır.
🔹Depremde kaybolanların akıbeti açıklığa kavuşturulmalıdır.
🔹Barınma, sağlık, çevre ve bilgi edinme hakkı korunmalı, anayasal haklar askıya alınmamalıdır.
🔹Deprem sonrası yaşanan ihmallerin sorumluları tespit edilmeli ve yargılanmalıdır.
🔹Deprem vergilerinin nerede ve nasıl kullanıldığı kamuoyuna açıklanmalıdır.
🔹Kalıcı ve güvenli konutlara ücretsiz erişim sağlanmalıdır.
'HESAP SORACAK, MÜCADELE EDECEĞİZ'
Raporun yalnızca yaşanan yıkımı ve ihmalleri belgelemek için değil, aynı zamanda Antakya halkının haklı taleplerini duyurmak için hazırlandığını ifade eden Deveci, "Yaşama hakkımızı savunmaya devam edeceğimizi, kalıcı konutlarımızı, sağlık ve eğitim hizmetlerimize erişimi, adaletin sağlanmasını talep ettiğimizi bir kez daha vurguluyoruz" dedi.
Verilen sözlerin takipçisi olmaktan, hesap sormaktan ve mücadele etmekten vazgeçmeyeklerini belirten Deveci, Antakya'yı birlikte yeniden kuracaklarını kaydetti.