Ege Üniversitesi'nde Soma'da katledilen madenciler anıldı

301 madencinin katledilmesinin sorumlusunun yalnızca Soma Holding olmadığını, arkasında sermaye devleti ve AKP iktidarının olduğunu kaydeden Ege Üniversitesi öğrencileri, düzen değişmediği müddetçe iş cinayetlerinin durmayacağına dikkat çekti.
Soma Katliamı'nın 11. yılında, yaşamını yitiren madenciler Ege Üniversitesi öğrencileri tarafından anıldı. Üniversitenin 1 nolu yemekhanesi önünde yapılan açıklamada, "İşçilerin katili sermaye düzeni" pankartı açıldı.
'KATLİAMIN ARKASINDA SERMAYE DEVLETİ YER ALMAKTADIR'
Manisa'nın Soma ilçesinde taşeron sistemi ve denetimsizlik nedeniyle 301 maden işçisinin katledildiği hatırlatılan açıklamada, "Katliamın ardından yaşananlar kapitalist düzen gerçeğini ve sermaye devletinin işçi düşmanı karakterini bir kez daha gözler önüne serdi. Yapılan yargılamada sermaye sahipleri ile üst düzey yetkililer dolayısıyla gerçek sorumlular cezalandırılmadı. Yalnızca birkaç kişiye göstermelik cezalar verildi. Bu durum bizlere gösteriyor ki katliamın arkasında yalnızca Soma Holding değil, onu koruyan, kollayan ve denetlemeyen sermaye devleti ve dolaysız biçimde AKP iktidarı yer almaktadır. Bu cinayet özelleştirmenin, taşeron sistemin ve işçiyi değil sermayeyi koruyan yasaların bir ürünüdür. Sermayedarlar üretim ve kar hırsı nedeniyle işçi sağlığı ve iş güvenliğini hiçe saymaktadır. Bu sebeple her gün madenlerde, inşaatlarda, fabrikalarda iş cinayetleri yaşanmaktadır. Ancak bilmeliyiz ki değil sermayeyi koruyan yasaların bir ürünüdür. Sermayedarlar üretim ve kar hırsı nedeniyle işçi sağlığı ve iş güvenliğini hiçe saymaktadır. Bu sebeple her gün madenlerde, inşaatlarda, fabrikalarda iş cinayetleri yaşanmaktadır" denildi.
'BU DÜZEN DEĞİŞMEDİĞİ SÜRECE İŞ CİNAYETLERİ SÜRECEK'
"Bizler biliyoruz ki bu düzen değişmediği sürece iş cinayetleri durmayacak" denilen açıklamada, Soma katliamının 11. yılında düzenin tüm çürümüşlüğünü teşhir etmek, emeğin ve insanlığın kurtuluşu mücadelesinin süreceği kaydedildi.
Açıklamanın ardından tören şöleni alanına "Soma'yı unutma unutturma", "Yolumuz işçi sınıfının yoludur", "İşçi, gençlik el ele mücadeleye", "Soma'nın hesabı sorulacak", "Erol Eğrek isyanımızdır" sloganlarıyla yüründü.