'Ermeniler olarak Alevilerin katledilmesinden rahatsızız'

Ermeni soykırımının üzerinden 110 yıl geçmesine rağmen hala acısını hissettiklerini kaydeden Ermeni Toplumu Meclisi Eşbaşkanı Teteriyan ve Ermenice öğretmeniQesebiyan , Alevi halkına yönelik katliama tepki gösterdi. "Hiçbir halkın başına katliam gelmesini" istemediklerini dile getiren Teteriyan ve Qesebiyan, "Bizi yok etme fikirlerini kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.
Ermeni soykırımının 110. yılında halklar soykırımı ve katledilenleri unutmuyor. İttihat ve Terakki'nin gerçekleştirdiği soykırım sonucunda Suriye'ye yerleşen Ermeni halkının Rojava devrim topraklarında kurduğu Ermeni Meclisi üyeleriyle soykırımı ve bugün yaşananları konuştuk.
Ermeni Toplumu Meclisi Eşbaşkanı Anuş Teteriyan ve Ermenice öğretmeni Lusin Qesebiyan, 110 yıl önce yaşadıkları acılara bugün Alevilerin maruz kaldığını söyledi. Teteriyan ve Qesebiyan'ın ETHA'nın sorularına verdiği yanıtlar şöyle:
ONLARI GÜVENLİ BÖLGELERE GÖTÜRECEKLERİNİ SÖYLEDİLER
Ermeni soykırımının tarihini biraz değerlendirir misiniz? Soykırımın sonucunda Ermeni halkı ve özellikle kadınlar neler yaşadı?
Ermenice öğretmeni Lusin Qesebiyan: Eskiden şimdiki Türkiye'de yani Batı Ermenistan'da Kürtler, Ermeniler, Asuriler, Süryaniler, Türkler vardı. Ama Ermeniler orada çoktu, sayıları 2 milyondu. İşleri çok iyiydi, ekonomik olarak güçlü durumdaydılar. Siyasi bir şey oldu. Tarihte şöyle söylenir; Türkler doğu ve batı Ermenilerini birbirine düşürmek istedi. Çünkü doğu Ermenistan'a Ruslar hakimdi ve onlar bunu kabul etmiyor, toprak genişletmek istiyordu. Ama Ermeniler bunu kabul etmedi. Daha sonra karar verdiler katliam, soykırım gerçekleştireceklerdi. O zaman birinci dünya savaşı vardı. Bunu bahane ederek sınırdaki halkı koruyacaklarını, onları güvenli bölgelere götüreceklerini söylediler. Yani kandırdılar ve soykırım gerçekleştirdiler. Onları Suriye'ye getirdiler. Bir kısmı Fransa'ya, Amerika'ya gitti.
BİR OYUN GİBİ ERMENİ HALKIYLA OYNUYORLARDI
Hamile kadınların karnındaki çocuğu çıkarıp onun üzerine iddialaşıyorlardı. "Çocuk kız mı erkek mi" diye. Para üzerine iddialaşıyorlardı. Bir oyun gibi Ermeni halkıyla oynuyorlardı. Erkekleri öldürüyorlardı. Kadınlara tecavüz ediyorlar, öldürüyorlardı. Canice yöntemlerle, onları soyuyor ve o çöllerde yürütüyorlardı. Sonrasında Ermeniler Suriye'ye ve başka ülkelere gittiler. Bu devletler onları kabul etti. Bazıları çocuktu. Kürtler, Araplar, Süryaniler onlara sahip çıktı. Halep tarafına gidenler kendi dinlerinde kaldılar ama Kürtlerle ve Araplarla kalanlar mecburen müslüman oldular. Çocuktular hristiyanlık, müslümanlık nedir bilmiyorlardı.
ROJAVA'DA BİR ERMENİ KADIN GÜCÜ DE OLACAK
Rojava devriminde Ermeni halkı nasıl yer aldı? Bugün Ermeni halkı kendini nasıl örgütlüyor?
Ermeni Toplumu Meclisi Eşbaşkanı Anuş Teteriyan: Rojava devriminin başlamasıyla bütün halklar kültürlerini açığa çıkarmaya başladı. Biz de Ermeniler olarak çalışmalarımıza başladık. Bu devrim Ermeni Toplumu Meclisimizi açmamız için bizi destekledi. Zaten bu meclisten birçok kurum da çıktı. Bunlardan biri Ermeni Kadın Birliği. Biri Demokratik Ermeni Gençlik Birliği. Tabii yeni başladık. Bunlar dışında Ermeni Kültür ve Sanat Vakfı'nı kurduk. Askeri çalışmalar bakımından, askeri kuvvetlerimiz tabur kurdu, çalışmalarını sürdürüyorlar. Aynı zamanda Ermeni Askeri Kadın Taburu da, Şehit Mîdya Taburu adıyla kuruldu. Rojava'da bir Ermeni kadın gücü de olacak.
GELECEKTE TOPLUMUMUZUN TALEPLERİ DİKKATE ALINSIN
Bunlarla birlikte siyasi çalışmalar için, Ermeni Birlik Partisi'ni kurduk. Toplumsal çalışma var, siyasi çalışmanın da olması gerekiyor. Ki gelecekte toplumumuzun talepleri dikkate alınsın. Tabii kurduğumuz kurumların şubeleri de var. Genel meclisimize bağlı Ermeni meclisleri Derazor'da, Qamişlo, Dirbesiye ve Til Temir'de kuruldu. Umuyoruz ki Ermeni Dili Fakültesi de kuracağız. Öğretmenler de örgütleyeceğiz. Şu an burada eğitim alan öğretmenlerimiz var. Fakülteye yerleştirebilmemiz için hazırlık yapıyorlar ki halka eğitim versinler. Böylece Rojava ve Suriye'de Ermeni dili de diğer diller gibi bir eğitim dili olarak okullara girecek.
DEVRİM KADIN DEVRİMİ OLDU
Ermeni kadınları Rojava devriminde nasıl yer aldı?
Anuş Teteriyan: Ermeni kadın çalışması rolünü çok iyi oynadı. Ermeni Genç Kadınlar ve Ermeni Kadınlar Birliği bu çalışmaları gerçekleştiriyor. Kadınlar tüm alanlarda yer aldılar. Yönetimlerde, siyasi ve askeri alanlarda. Rojava devriminde Ermeni kadınları olarak da rol almıştır. Devrimden önce kadın hiçbir zaman bu adımları atamazdı. Zaten bu krizin tamamında kadın rolünü oynamıştır. Askeri, siyasi, toplumsal konularda kadınlarda ilerleme vardır. Eğitim konusunda kadında ilerleme vardır. Rojava devriminden önce kadının işi sınırlıydı, bu gün değil. Rojava devrimi kadına destek verdi. Devrim kadın devrimi oldu. kadınlar bu konuda çok iyi adımlar attı.
SOYKIRIMIN BAŞKA BİR HALKIN BAŞINA GELMESİNİ İSTEMİYORUZ
Ermeni halkının maruz kaldığı soykırıma bugün Alevi halkı maruz kalıyor. Bu konu hakkında neler söylersiniz?
Lusin Qesebiyan: Ermeniler olarak soykırımda çok acı çektik, bundan dolayı da hiçbir halkın başına gelmesini istemiyoruz. Bugün Aleviler katliamdan geçiriliyor. Belki de aynı şekilde katlediliyorlar. Baskı uyguluyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. Çok rahatsızız çünkü biz bu acıyı çektik. Yüz yıl sonra bile ne acılar çektiğimizi biliyoruz. Yani ne kadar zordur! Hem de hangi halk olursa olsun, kabul etmiyoruz. Bütün halkların kendi alanlarında yaşamlarını sürdürme hakkı vardır. Dillerini tanımalılar, dinlerini tanımalılar, kültürlerini hayatlarını yaşamalılar.
ANADİLİMİZE DÖNDÜĞÜMÜZ İÇİN ÇOK MUTLUYUZ
Son olarak ne söylemek istersiniz?
Lusin Qesebiyan: Düşmana, "Biz varız, var olacağız ve çoğalacağız" diyoruz. Bizi yok etme fikirlerini kabul etmiyoruz. Ve bir daha onların eline geçmeyeceğiz.
Anuş Teteriyan: Anadilimize döndüğümüz için çok mutluyuz.