18 Mayıs 2025 Pazar

ESP: Kaybetme saldırısı birleşik antifaşist mücadeleyle cevaplandı

17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplarla Mücadele Haftası'na ilişkin açıklama yapan ESP Genel Merkezi, gözaltında kayıplarla buluşma ve hafıza mekanı Galatasaray Meydanı'nın yeniden özgürleştirilmesi, kaybedilenleri unutturmamak, akıbetlerinin açıklanması ve faillerinden hesap sorulması için faşizme karşı birleşik mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Merkezi, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplarla Mücadele Haftası'na ilişkin açıklama yaptı. Kaybetme saldırısının birleşik antifaşist mücadeleyle cevaplandığı kaydedilen açıklamada, gözaltında kaybetme saldırısının "Arjantin'den Türkiye ve Kürdistan'a, İrlanda ve Bask'a dünyanın her yerinde sermayenin faşist devletlerinin işçi sınıfı ve ezilenlerin mücadelelerini, devrimci öncülerini teslim alma ve imha politikası" olduğu vurgulandı.

'SORUMLULARIN HESAP VERMESİ MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR'
Büyük kayıplar yaşandığını, büyük bedellerin ödendiği kaydedilen açıklamada, "Kayıp yakınlarının, sosyalistlerin, devrimcilerin, insan hakları savunucularının mücadeleleri sonucu kaybetme saldırıları geriletildi. Arjantin'de Plaza de Mayo, coğrafyamızda ise Cumartesi Anneleri/Ailelerinin mücadelesi kaybetme saldırılarına karşı mücadelenin yol göstericisi ve direnç mevzisi oldular. Ancak kayıpların çoğunun akıbetinin öğrenilmesi ve faillerin, sorumluların hesap vermesi mücadelemiz sürüyor" denildi.

'SAĞ ALDINIZ SAĞ İSTİYORUZ' KAMPANYASI
Kayıplar mücadelesinin adalet mücadelesinin, antifaşist direniş ve mücadelenin dolaysız ve güncel konusu olmaya devam ettiğinin altı çizilen açıklamada, Türkiye ve Kürdistan'da sömürgeci faşist diktatörlüğün '90'lı yıllarda uyguladığı ve "beyaz terör" olarak bilinen kaybetmelerin yaralarının hala kapanmadığı söylendi. Gazi Ayaklanmasından sonra faşist devletin intikam saldırısı ile kaçırdığı Gazi komutanı Hasan Ocak için ailenin ve sosyalistlerin yürüttüğü "Sağ aldınız sağ istiyoruz" kampanyasının kayıplara karşı yürütülen mücadelede dönüm noktası olduğu hatırlatılan açıklamada, "Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç'un cenazeleri bulundu; Galatasaray Meydanı Cumartesi Anneleri ve insanlarının kayıpları aradığı, faillerinden hesap sorduğu direnç ve kararlılık mevzisine dönüştürüldü. 1996'da İstanbul'da toplanan uluslararası kayıplar kurultayı ile Kayıplara Karşı Uluslararası Komite (ICAD) kuruldu, 17 -31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplarla Mücadele Haftası olarak ilan edildi" ifadeleri kullanıldı. 

'BİRLEŞİK MÜCADELEYİ BÜYÜTME' ÇAĞRISI
Bu yıl da 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplarla Mücadele Haftasına girerken, Cumartesi Meydanı'nın hala ailelere ve demokrasi güçlerine kapalı olduğunu vurgulayan ESP Genel Merkezi'nin açıklaması şöyle devam etti: "Aylarca gözaltılı saldırılar sonrasında sınırlı sayıda insanın alana karanfil bırakmasına izin verilmesini de yasaklama politikasının devamı olarak görüyoruz. Alanın yeniden özgürleştirilmesi, kaybedilenleri unutturmamak, akıbetlerinin açıklanması ve faillerinden hesap sorulması için faşizme karşı birleşik mücadeleyi büyütelim. Kaybedenler kaybedecek!"