Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanına karşı mücadele sürüyor

Fenerbahçe Kalamış Dayanışması'nın çağrısıyla bir araya gelen Kadıköylüler, yat limanının özelleştirilmesiyle bölgelenin bir şantiyeye çevrileceğine dikkat çekti. Kalamış'ın bir marina değil mahalle olduğunu belirten Kadıköylüler, "Kalamış halkındır" dedi.
Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanının özelleştirilmesi projesine karşı Kadıköylüler Fenerbahçe Kalamış Dayanışması'nın çağrısıyla bir kez daha açıklama yaptı. Kamuya ait olan ve 2. derece doğal, 3. derece arkeolojik sit alanı üzerinde yer alan Kalamış Yat Limanının 40 yıllığına özel sektöre devri için yapılan ihale ve imzalanan sözleşme, "rant ve yıkım projesi" olarak nitelendirildi. Dayanışma, bu sürecin yalnızca doğal ve tarihi dokuyu değil, aynı zamanda mahalle kültürünü de tehdit ettiğini belirtti.
'BÖLGE BİR ŞANTİYEYE ÇEVRİLECEK'
Açıklama Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanını 2025'e kadar işleten Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş.'nin 5 Şubat 2025'te Özelleştirme İdaresi ile imzaladığı sözleşme sonrası, firmanın bugüne dek yasal dayanağı olmadan yürüttüğü işletme faaliyetlerinin meşrulaştırıldığı ifade edildi. Aynı sözleşmeyle yat limanının kapasitesinin artırılması, ticari alanların üç katına çıkarılması ve büyük ölçekli inşaat faaliyetlerine girişilmesi öngörülüyor. Planlanan projeyle birlikte yat bağlama kapasitesinin yüzde 50 artırılarak 1900'e çıkarılması, 2 bin araçlık otopark yapılması, ticari alanların ise 14 bin metrekareye kadar genişletilmesi hedefleniyor. Açıklamada bu durumun bölgeyi yıllarca sürecek bir şantiye haline getireceği, trafik ve hava kirliliği başta olmak üzere çok sayıda olumsuz etkiye yol açacağı vurgulandı.
'KALAMIŞ BİR MARİNA DEĞİL MAHALLEDİR'
Fenerbahçe Kalamış Dayanışması, özelleştirme ihalesinin iptali için Danıştay'da açtıkları davanın 6 Mayıs'ta görülen duruşmasında, Danıştay savcısının da projeye karşı tutum sergilemesinin kendilerine umut verdiğini belirtti. Dayanışma üyeleri, Danıştay'dan kamu yararını gözeten bir karar çıkmasını beklediklerini ifade etti. Basın açıklaması, "Kalamış bir marina değil, bir mahalledir" ve "Kalamış halkındır" sloganlarıyla sona erdi. Fenerbahçe Kalamış Dayanışması, mücadeleyi hem sahada hem de hukuki zeminde sürdüreceklerini belirterek, kamuoyunu projeye karşı çıkmaya ve dayanışmaya çağırdı.