'İnsanlar içinde yaşadıkları binalara güvenmiyor'

Türk Tabipleri Birliği, dün meydana gelen depreme ilişkin yazılı açıklama yaparak, ulaşım, altyapı ve iletişim alanında depreme hazırlıklı olunmadığının bir kez daha ortaya çıktığını belirtti. Açıklamada, 151 kişinin yüksekten atlama nedeniyle yaralanmasına ilişkin ise "İnsanların içinde yaşadıkları, çalıştıkları binalara camdan atlayacak derecede güvenmediği"ni ortaya çıkardı denildi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), dün İstanbul merkezli meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen depreme ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Depremin hemen ardından TTB Afetlerde Sağlık Hizmetleri Yönetimi Akademisi, TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu ve İstanbul Tabip Odası acil değerlendirme amacıyla toplandıklarının belirtildiği açıklamada, "Depremin müdahale gerekliliği yaratmaması, mevcut durumun ihtiyaçlarını ve risklerini ortadan kaldırmamaktadır" denildi.
Silivri devlet hastanesinin dünkü depremde binasında çatlaklar ve yarıklar oluşmasına, hastaların hastane bahçesinde saatlarce bekletilmesine atıfta bulunulan açıklamada, "Sağlık hizmetlerinin sürekliliği, güvenliği ve afetlere karşı dayanıklılığı yalnızca yapısal sağlamlıkla değil; aynı zamanda kapsamlı bir risk analizi, nitelikli personel planlaması ve etkili kriz yönetimiyle mümkündür" denildi.
ALTYAPI, ULAŞIM VE İLETİŞİMDE YİNE SINIFTA KALINDI
Açıklamada, dün meydana gelen depremde bir kez daha yetersiz toplanma alanları, bir anda yoğunlaşan trafik nedeniyle ulaşımın felç olması ve mobil iletişim altyapısında yaşanan ciddi aksaklıların depreme hazırlıksız olunduğunu ortaya koyduğu kaydedildi.
DEPREM TATİLİ DEĞİL GÜVENLİ OKUL YAP
"İnsanların içinde yaşadıkları, çalıştıkları binalara camdan atlayacak derecede güvenmemesi, 'Paniğe bağlı olarak 151 kişinin yaralandı' ifadesindeki paniğin arka planındaki hazır olma halinin eksikliklerini ortaya koymaktadır. Binalar da en az bizim kadar afetlere hazır değildir ve sadece bu bilgi bile yaralanmamıza sebep olabilmektedir" denilen açıklamada, depremler nedeniyle tatil edilen okullar yerine, her türlü afette güvenle eğitim ve öğretimin sürdürüleceği okulların yapılması gerektiği belirtildi.
HALK DOĞRU BİLGİLENDİRİLMELİ
"Sağlık çalışanları yalnızca kriz anında değil, kriz öncesinde de güçlü bir sistemin temel unsurudur. Bu nedenle hem sağlık altyapısının hem de toplumsal afet hazırlığının bütünlüklü bir biçimde ele alınması şarttır. Ayrıca, afet anlarında yaşanan bilgi kirliliği ve iletişim eksiklikleri toplum sağlığı açısından ciddi riskler doğurmaktadır" denilen açıklamada, kriz anlarında şeffaflık, bilimsel bilgi ve koordinasyon içinde hareket etmenin önemli olduğu ifade edildi.