İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklar için eylem
İstanbul ve Ankara'da yapılan eylemlerde hasta tutsak Cemil İvrendi ve Emrah Nebioğlu'nun tahliyesi talep edildi.
Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için İstanbul ve Ankara'da yapılan eylemlerde hasta tutsakların tedavi haklarının engellenmemesi ve tahliye edilmeleri talep edildi.
İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 673. F oturmasını Beyoğlu'nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki F oturmasında 30 yıllık infaz süresini tamamladığı halde tahliyesi engellenen hasta tutsak Cemil İvrendi için yapıldı "673. F oturması, hasta mahpus Cemil İvrendi serbest bırakılsın", ""Tedavi haktır engellenemez" pankartının açıldığı eylemde " Tedavi haktır engellenemez","Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" sloganları atıldı.
İHD adına konuşan Nazım Dikbaş, Hapishanelerde devam eden hak ihlalleri tutsakların yaşamını giderek daha fazla zorlaştırdığını ifade ederek "Bu hak ihlallerinin kaynağı her hâlükârda merkezi politikalar olsa da hapishaneden hapishaneye bazı uygulamalarda keyfi değişiklikler olduğu görülmektedir. Örneğin; Bir hapishanede alınan günlük gazete, başka bir hapishanede "sakıncalı" denilerek alınmamakta, bütün hapishanelere gönderilen aynı içerikli kart ve mektuplar bazı hapishanelerde birkaç sözcük karalanıp verilirken, bazılarında neredeyse tümüyle karalanarak verilmekte, hapiste yazılan bir kitap, basıldıktan sonra aynı hapishanede kalan yazarına "sakıncalı" denilerek verilmemektedir. Bu uygulamalar kimi standartların hapishane idaresinin keyfine göre değiştiğini göstermektedir" dedi.
'SAĞLIK VE YAŞAMINA KAST EDİLMEKTEDİR'
Dikbaş, Şartlı tahliye, denetimli serbestlik ve infaz yakma uygulamalarının keyfiliğin söz konusu olduğunu, başta sağlığa erişim hakkı olmak üzere bütün hak ihlallerine derhal son verilmesini istediklerini belirterek ,30 yıllık ceza infaz süresini tamamladığı halde tahliyesi 6 ay süreyle ertelenen ve serbest bırakılmayan hasta mahpus Cemil İvrendi'nin durumunu paylaştı. "Cemil İvrendi; Kalp, Hipertansiyon, Kolesterol, Astım ve Anal Fistül hastası olup, 2002 yılında yapılan açık kalp ameliyatı ile kalp kapakçıkları değiştirilmiş ve birer aylık periyodda düzenli tıbbi kontrol altında tutulmasına ve düzenli ilaç kullanmasına karar verilmiştir. 2006 yılında teşhis edilen Astım ve Hipertansiyon hastalığı nedeniyle de ayrıca düzenli tıbbi takip ve ilaç kullanması gerektiğine karar verilen İvrendi'ye, 2007 yılında Anal Fistül hastalığı teşhisi de konulmuş, anal fistülün patlaması nedeniyle sürekli kanaması olmuştur. Devam eden bu kanamalar ve açılan yaranın tedavisi amacıyla 2008 yılında Erzurum'da, 2015 yılında Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi'nde, 2017 yılında Eskişehir Devlet Hastanesi'nde ve son olarak 18 Mayıs 2018'de Tarsus L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda iken tekrar ameliyat edildiği halde yarası kapanmamıştır" dedi.
Dikbaş, "Kronik hastalıkları nedeni ile düzenli tıbbi kontrol, tedavi ve bakım sağlanması gereken, hapishane koşullarında bu sağlanamadığı için de CİK 16. Maddesi kapsamında serbest bırakılması gerekirken yıllarca tedavi ve bakımdan yoksun bir şekilde hapiste tutularak sağlık ve yaşamı tehlikeye atılan Cemil İvrendi için, şimdi de 15 Ekim 2024 tarihinde cezasını tamamladığı halde şartlı tahliye hakkı ihlal edilerek serbest bırakılmamakta, sağlık ve yaşamına kastedilmektedir" ifadelerini kullandı.
ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 545'inci haftasında bir kez daha bir araya geldi. Çankaya ilçesinde bulunan Sakarya Caddesi'nde bir araya gelen İnisiyatif üyeleri, Antalya Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan ağır hasta tutsak Emrah Nebioğlu için açıklama yaptı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı, hasta tutsak Emrah Nebioğlu'nun tutuklanmadan önce tüm temel ihtiyaçları ve gereksinimlerinin aile bireyleri tarafından karşılandığını, cezaevine girdiği günden bu yana tek başına, destek almadan hayatını idame ettirmekte zorlandığını ve en temel ihtiyaçlarını dahi tek başına karşılayamadığını aktardı.
'YÜZDE 94 ORANINDA ENGELLİ'
Emrah Nebioğlu yüzde 94 oranında engellinin bulunduğunu aynı zamanda destek almadan hayatını idame edemediğini aktaran Yazmacı, "Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından 25 Aralık 2019 tarihinde düzenlenen raporda yüzde 94 engel oranına sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca 2022 yılında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından verilen raporda da engel oranının yüzde 94 üstü olduğu belirtilmiştir. İki hastane tarafından verilen yüzde 94 engellilik raporuna rağmen tahliye edilmemiş ve geçen yıl Antalya Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nden Menemen R Tipi Kapalı Cezaevine sevk edilmiş ve yaklaşık 3 ay burada tutulmuştur. Akabinde sağlık koşullarının daha iyi olduğu söylenerek, rızası dışında Elazığ R Tipi Kapalı Cezaevine sevk edilmiştir. Burada 1 ay 7 gün kaldıktan sonra tekrar Antalya Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevine sevk edilmiştir" dedi.
Hasta tutsak Nebioğlu'nun her ay düzenli olarak kontrollerinin yapılması gerektiğini söyleyen Yazmacı, ancak Nisan 2024'ten bu yana tedavileri için hastaneye götürülmediği bilgisini paylaşarak şunları söyledi: " Yüzde 94 engelli olan, ayrıca böbrek yetmezliği ve yüksek tansiyon gibi hastalıkları da bulunan, tek başına yaşamını devam ettiremeyen Emrah Nebioğlu'nun Cezaevi koşullarında yaşam mücadelesini sürdürmesi olanaksızdır."
Yapılan iki açıklamada da hasta tutsakların tedavi haklarının engellenmemesi ve tahliye edilmeleri talep edildi.