5 Şubat 2025 Çarşamba

'Kürt sorununun demokratik çözümü araçsallaştırılamaz'

DBP ve DEM Parti, "Toplumsal Barış ve Özgürlük Buluşmaları" kapsamında halk toplantılarına devam ediyor.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) tarafından "Toplumsal Barış ve Özgürlük Buluşmaları" şiarıyla gerçekleştirilen halk toplantıları devam ediyor.

MARDİN
Mardin'de bir düğün salonunda gerçekleştirilen buluşmaya, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Buluşma, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başladı.

Türkiye'de iktidarların uzun yıllardır Kürt sorununu araçsallaştırdığını kaydeden DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Geldiğimiz aşamada çok daha farklı ve kritik bir dönemdeyiz. Hatırlarsınız önce 'Kürtler Türk'tür' denildi. Tutmadı. Sonra 'Hepimiz kardeşiz' denildi, o da tutmadı. Şimdi de bir 'Kürt sorunu yoktur' diyorlar. Ulus devletin tekçiliği ile herkesin Türk, herkesin Sünni, herkesin erkek olduğu bir sistemi yeniden ayakta tutmaya çalışıyorlar. Biz ne diyoruz? Bu ülkede bunca özgürlük mücadelesi, demokrasi mücadelesi varken, halkların haklı taleplerinin hayat bulacağı bir ülkenin, bir yaşamın, bir geleceğin mümkün olduğunu söylüyoruz. Bunun mücadelesini yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın cihatçı HTŞ lideri Muhammed el Golani'yle görüşmesine işaret eden Uçar, "Suriye Demokratik Güçleri'nin Komutanı Mazlum Abdi'yi çağırmanın önündeki engel nedir? Hiçbir engel yok. Dolayısıyla Kürt sorununu, Kürt meselesini esaslı bir şekilde konuşmaya ihtiyaç var. Kim esaslı konuşmayı yapacak? Önce Meclis'teki siyasi partiler yapacak. Bu sadece iktidar tarafından yürütülebilecek bir süreç değil. Oraya terk edilebilecek bir süreç değil. Sadece bizim taleplerimizin dillendirileceği bir süreç de olmaması gerekiyor" dedi.

'BU SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE HER BİRİMİZ ORTAK PAY SAHİBİ OLALIM'
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Meclis'i en önemli adres olarak gösterdiğini belirten Uçar, "Diyor ki; 'Kürtlerin yok sayıldığı merkez orası olduğu için geri dönüp, ortak ittifak ile yürüttüğümüz mücadele tarihine bakın. Meclis'te bütün siyasi partilerin görüşleri, önerileri, hakkaniyetli mücadelesiyle bu sorunun çözümünde her birimiz ortak pay sahibi olalım. Her birimiz ortak emek sahibi olalım.' Bu zor değil arkadaşlar. 22 yıllık AKP iktidarında ve sonrasında oluşturulan AKP-MHP iktidarında, Kürt sorununun çözümünün mümkün olmadığı topluma empoze edilmeye çalışıldı. Kürdistan'da ayrı bir hukuk, özel savaş hukuku, tecrit rejimi, kayyum rejimi başat siyaset haline getirildi" ifadelerini kullandı.

Uçar, "Kürt sorununun demokratik çözümü herhangi birini yeniden cumhurbaşkanı yapmak için araçsallaştırılacak bir mesele değildir. Kürt sorununun demokratik çözümü herhangi bir partiyi iktidara taşımak için yapılan bir tartışma değildir, olmamalıdır. Kürt sorununun demokratik çözümü bu ülkede yaşayan halklara, bu ülkede yaşayan emekçilere, bu ülkede yaşayan kadınlara özgür, eşit yaşamı sunmak için bir çabayı istiyor. Dolayısıyla bizim esasımız kendimizle birlikte bu ülkede, bu coğrafyada yaşayan halkların geleceğini, halkın özne olduğu bir mücadeleyi, yani yürütmekten vazgeçmediğimiz demokratik siyaseti büyütmek olacaktır" dedi.

ERZURUM
DEM Parti İl Örgütünde gerçekleşen buluşma, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başladı.

DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Mahfuz Güleryüz, "Devlet bütün baskı ve zor aygıtlarını kullanmış ancak gelinen noktada, tarihsel süreçte bir kez daha sayın Öcalan ile barış ve müzakere sürecini başlatma eğilimi göstermiştir. Biz bu sürece barış ya da müzakere süreci dememekle birlikte bunun kapısının aralandığını, tecridin kırılmasıyla birlikte yeni bir sürecin evresinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu sürecin başlamasının en temel nedeni, halkımızın ortaya koymuş olduğu soluksuz direniş mücadelesi, bir diğeri ise Ortadoğu coğrafyasında gelişen yeni arayışlar ve yeni alt üst oluşlardır" dedi.

MUŞ
Muş'ta belediye konferans salonunda düzenlenen halk toplantısına Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu'nun yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan toplantıda açılış konuşmasını yapan DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, "Kürtler, kadınlar ve halklar olarak Ortadoğu'daki gelişmeleri değerlendirirken, barışın olanaklarını görüşmek istiyoruz. Onurlu bir barış nasıl sağlanır, halklar demokratik bir zeminde nasıl birlikte yaşayabilir? Biz de mevcut savaş rejimlerini ortadan kaldıracak bir sistem istiyoruz. Türkiye'deki baskı, şiddet ve savaş politikaları, zayıflığı daha da derinleştiriyor" dedi.

Türkoğlu, şöyle devam etti: "Rojava'daki mücadelemiz, özgürlük ve eşitlik mücadelesi halkların birlikte yaşam ve mücadele etme imksnlarının arttığını gösteriyor. Bu fırsatları iyi değerlendirmek gerekiyor. Demokratik siyasetin temel görevi de budur. Sayın Öcalan ile iki kez görüşme yapıldı. Bu görüşmeler bizim için çok kıymetliydi. Ancak, Öcalan üzerindeki tecridin tamamen kaldırılması ve özgürlük koşullarının sağlanması, onurlu barışın olanaklarını daha da artıracaktır. Toplumsal barış mücadelesi, aynı zamanda Öcalan'ın özgürlük mücadelesiyle eşdeğerdir. Devlet aklında bir değişim ve dönüşüm olacaksa, bu ancak bizim mücadelemizle mümkün olacaktır."

'HER ŞEKİLDE ROJAVA'YI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Türkiye'nin demokratikleşme sürecinin Kürt sorunundan bağımsız ele alınamayacağını vurgulayan Türkoğlu, "Biz de siyasetimizde ve temel hedefimizde demokratik cumhuriyetin inşasını savunuyoruz. Yüzyıllık rejimlerin inkar politikaları, ulus devletlerin yaşadığı krizlerin hikayesi, savaş rejimlerini derinleştirdiği gibi halkların birlikte ve eşit bir şekilde onurlu bir yaşam sürebileceği yeni bir modelin hayat bulduğu yer ise Rojava'dır. Rojava, herkes için bir umut haline gelmiştir. Bizler her şekilde Rojava'yı savunmaya devam edeceğiz. Suriye'de oluşacak yeni yönetim, inkarcı ve tekçi politikalara bir yüzyıl daha devam etmemelidir. Bu, temel gündemlerimizden biridir" ifadelerini kullandı.

ANKARA
DEM Parti Ankara İl Örgütü'nde düzenlenen buluşmaya, DEM Parti Demokratik Yerel Yönetimler Kurulundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, DEM Parti Parti Meclisi üyesi Nuray Özdoğan, DEM Parti MYK üyesi ve Hukuk Komisyonu Eşsözcüsü Öztürk Türkdoğan, DEM Parti Ankara İl Eşbaşkanı Tatlıgül Gül'ün yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.