23 Mayıs 2025 Cuma

Muğla'da ÇED raporunun iptali için imza kampanyası

Muğla'da daha önce iki kez iptal edilen çimento fabrikasının üçüncü Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun iptali için imza kampanyası başlatıldı.

Muğla'da daha önce iki kez iptal edilen çimento fabrikasının üçüncü Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun iptali için imza kampanyası başlatıldı. 

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Muğla'nın Menteşe ilçesinde Perşembe Pazarı girişinde imza kampanyası başlatan Deştin Çevre Platformu üyeleri ve köylüler, "revize" adı altında üçüncü ÇED'in hazırlanmasına tepki gösterdi. Toplanan imzalar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne teslim edilecek.

İL MÜDÜRLÜĞÜNE DİLEKÇE VERİLDİ
Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi ve MUÇEP ise Muğla'nın Deştin ve  Bayır köylerinde açılmak istenen çimento fabrikasına ilişkin tekrar ÇED süreci başlatılmasına karşı Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne itiraz dilekçesi verdi.

Dilekçe vermeden önce il müdürlüğü önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, "Muğla'da çimento fabrikası istemiyoruz" ve "Çimentocu şirket Muğla'yı ter ket" pankartları açılan açıklamada "Havama, suyuma, toprağıma dokunma", "Deştin Çayı özgür akacak" ve "Şirketleri değil zeytini koru" sloganları atıldı. 

Açıklamada, çimento şirketine karşı verilen 15 yıllık mücadele özetlenerek, ÇED kararının son olarak 2023 Eylül ayında Danıştay tarafından iptal edildiği anımsatıldı. Fabrikanın mühürlenmesi ve imar planlarının değiştirilmesine rağmen ÇED sürecinin başlatıldığı belirtilen açıklamada, "Bakanlık malesef bu bilimsel, hukuksal, toplumsal verilere dayalı raporları dikkate almamış bu sahte ÇED'i yöre halkının görüşlerine sunmuştur" denildi.

MAHKEME KARARLARI ŞİRKETLERİ DE BAĞLIYOR
Çimento şirketinden de mahkeme kararlarına uyması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, fabrika sahiplerinin "Tekağaç'ta kestiği ormanları yerine dikmesi, yol ve elektrik için açtığı yolları ağaçlandırıp eski haline döndürmesi, kamuya, Orman Bakanlığına ait alanı ağaçlandırarak bakanlığa geri iade etmesi, tapulu alanları da zeytin dikip eski haline dönüştürmesidir. Tüm Tekağaç bölgesini eski haline doğal haline dönüştürmesi" gerektiği belirtildi. 

BİR MİLYON İNSAN EKMEĞİNDEN OLACAK
"On binlerce insanımız geçim kaynaklarından, yaşam kaynaklarından ve sağlığından olacaktır. Proje işe değil, işsizliğe yol açacaktır. Tek geçim kaynağı çalışma alanı kirletici sanayi değildir" denilen açıklamada, bir milyon insanın işinden, ekmeğinden ve sağlığından olacağı ifade edildi.