Patronlar yeni sanayi havzası istedi
![](/Uploads/HaberFoto/etha-20250207-sanayipatronlari-merkeztalep.jpg)
Patronlar, 6 Şubat deprem katliamı sonrası deprem bölgesinin iki yıllık ekonomik ve kurumsal yolculuğuna ilişkin rapor yayımladı. Depremin etkilediği 11 kentte insanlar hala konteyner kentlerde yaşarken, patronlar yeni sanayi havzaları kurulmasını istedi.
Maraş merkezli 6 Şubat deprem katliamının üzerinden iki yıl geçti. Deprem sonrası yerle bir olan kentlerde halkın barınma sorunu başta olmak üzere en temel sorunlar hala çözülmezken sermayenin önüne sınırsız "nimetler" sunulmaya devam ediliyor. Yıllardır uzmanların deprem uyarılarına kulak tıkayan iktidar, deprem vergilerini sermayeye hibe etti, depreme uygun olmayan binalarda halkı ölüme mahkum etti. Depremin ardından hayatta kalanlara ise soğukta açlık ve ölümden başka bir seçenek sunmadı.
PATRONLAR DEPREM BÖLGESİNİN SANAYİ MERKEZİ OLMASINI İSTEDİ
Deprem bölgesinde onbinlerce insan konteyner kentlerde yaşamaya mecbur bırakılırken, patronlar, deprem bölgesinin sanayi merkezi haline getirilmesini istedi. Sanayi odalarının kuruluşu Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), 6 Şubat depremleri sonrası deprem bölgesinin iki yıllık ekonomik ve kurumsal yolculuğuna ilişkin rapor yayımladı. Rapora göre; deprem bölgesinde toparlanmanın iller bazında farklı dinamikler gösterdiği kaydedildi.
Evrensel'in haberine göre; Antep ve Adıyaman gibi bazı illerde şirket kapanışlarında ciddi artışlar görülürken; Antakya, Malatya ve Osmaniye'de ise kapanan şirket sayısı önemli ölçüde azaldı. Antep'te (yüzde 22 artış), Diyarbakır'da (yüzde 12.6 artış), Elazığ'da (yüzde 13 artış) ve Kilis'te (yüzde 25.7 artış) kamu emekçisi sayısında yüksek artış yaşandı. Ancak Antakya'da kamu emekçisi sayısı yüzde 1.7 düştü. Deprem bölgesinin toplam ihracatı yüzde 8.1 oranında azaldı. Adıyaman, Elazığ ve Osmaniye'de ihracatta düşüşler yaşanırken Urfa ve Kilis'te artış kaydedildi.
PATRONLAR UZUN VADELİ STRATEJİK POLİTİKALAR İSTEDİ
Raporda, kamu yatırımları ve inşaat sektöründeki hareketlilikten duyulan memnuniyet dile getirilirken, iktidarın sanayi ve ticaret sektörlerine yeterince önem vermemesi eleştirildi. "Deprem sonrası göç hareketleri, istihdam yapısında dalgalanmalara neden olmuş ve bölgenin demografik kompozisyonunu değiştirmiştir. Bu durum, uzun vadeli kalkınma politikaları için yeni stratejiler gerektirmektedir" ifadelerine yer verilen raporda, Ankara, Konya, Kayseri, Mersin ve Antep illeri arasında kalan bölgenin yeni bir sanayi havzası olarak ilan edilmesi istenerek, sermayenin karını artıracak, sömürü düzenini derinleştirecek önlemlerin bir an önce alınması istendi.
ÖZEL TEŞVİK
Orta Anadolu ve doğu Akdeniz sanayi havzasının, 6. bölgeden daha fazla teşvik avantajlarına sahip olmasını ve büyük ölçekli yatırımları çekmek için özel destek mekanizmalarıyla özel fon isteyen patronlar, Marmara'daki bazı sanayi tesislerinin bu bölgelere taşınması için teşviklere ihtiyaç olduğunu kaydetti.
İşçilerin konut sorunların nispeten çözülerek, sermayenin ihtiyaçlarını karşılayacak olanakların yaratılması ihtiyacına da işaret edilen raporda, "Bölgenin konut ve sosyal donatı imkanlarının artırılarak sanayi yatırımlarının insan kaynağı ile birlikte büyümesi sağlanmalıdır" denildi.
Ayrıca, demiryolu ve otoyol altyapısının güçlendirilerek sanayi üretiminin Mersin Limanına entegrasyonunun sağlanması, bu sayede ihracat ve iç ticaretin hızlandırılarak, bölgedeki sermaye gruplarının bölgenin küresel rekabet gücünün artırılması istendi.