26 Nisan 2025 Cumartesi

Rojava Kürt Birliği ve Ortak Tutum Konferansı Sonuç Bildirgesi açıklandı

Rojava'nın Qamişlo kentinde gerçekleştirilen "Rojava Kürt Birliği ve Ortak Tutum Konferansı sona erdi. Sloganlarla biten konferansın sonuç bildirgesi de açıklandı. 

Rojava'nın Qamişlo kentinde 400 delege ve uluslararası konukların katılımıyla Rojava Kürt Birliği ve Ortak Tutum Konferansı gerçekleştirildi. Konferansa delegeler ulusal giysileriyle katıldı. Konferansta Dem parti ve DBP heyeti de yer aldı.

Heyet adına konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, "Kürtler Ortadoğu'da iki şeyle bilinir. Biri özgürlük ve barıştır. Konferans Kürt birliği ve barışa hizmet edecek. Önder Öcalan'ın Demokratik Toplum ve Barış Çağrısı'na hizmet edecek" dedi.

Bayındır ardından KNK adına Zeynep Muradi konuştu. KDP lideri Mesud Barzani'nin, KCK ve Kürt Ulusal Birliği'nin (YNK) mesajları okundu. YNK'nin mesajında,  "YNK her zaman Kürtlerin birliği ve beraberliği için destek verecek, rol oynamaya çalışacaktır. Ulusal birlik temel amacımızdır. YNK olarak biz de bölgedeki gelişmeleri ve değişimleri yakından takip ediyoruz.  Rojava'daki halkımızın kalıcı bir statüye kavuşmasını temel bir hak olarak görmekteyiz. Rojava'daki bütün halkların hakları korunmalı ve hem Suriye'ye hem de tüm bölgeye kalıcı çözüm getirilmelidir" denildi. 

KCK de konferansa bir mesaj gönderdi. KCK mesajında şunlar yer aldı: "Kürtlerin ulusal kongreye her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardır. Rojavayê Kürdistan Ulusal Tutum Konferansı'nı tarihi bir adım olarak görüyoruz. Ulusal tutum konferansının başlıca misyonu 10 binden fazla şehit verilerek yaratılmış; Ortadoğu'da halkların demokrasi bahçesine dönüşen Kuzey ve Doğu Özerk Yönetimi'ni inşa eden Rojavayê Kürdistan Devrimi'ni korumaktır. Bu devrim tüm bölge halklarına güç vermiş, Kürtler için de onur ve kıvanç kaynağı olmuştur. Bu devrimin yalnızca Suriye için değil bütün Ortadoğu'da demokrasinin gelişmesi adına büyük bir güç kaynağı olacağı inancındayız. Son olarak şunu belirtiyoruz. Kürtlerin ulusal kongreye her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardır. Bu Konferans'ın da ulusal kongreye temel olacağını ve Kürdistan'ın dört parçasındaki Kürtlerin birliği için adım olacağını umut ediyoruz. Bu temelde bir kez daha konferansı selamlıyor ve mücadelenizin zafere ulaşması için verdiğiniz çabalara her zaman destek olacağımızın bilinmesini istiyoruz."

Konuşmalar ve mesajların ardından konferans öğleden sonraki oturuma kadar kapalı devam etti. Alevi ve Êzîdi birlikleri ve Komünist Devrimci Hareket'in (TKŞ) yanı sıra çok sayıda kurum ve kuruluşun konferansa gönderdiği mesaj okunmasıyla devam edildi. Konferans delegelerinin tartışmalarıyla ulaşılan sonuç bildirgesi, PYD Başkanlık Konseyi üyesi Foza Yûsif ve ENKS Başkanı Mihemed İsmail tarafından Kürtçe ve Arapça okundu.

Rojava Kürt Birliği ve Ortak Tutum Konferansı Sonuç Bildirisi şöyle:
🔹"Rojava Kürt Birliği ve Ortak Tutum Konferansı, uzun süren diyaloglar ve arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin takdire şayan çabaları sonrası 26 Nisan 2025'te Qamişlo'da Kürt partileri, sivil toplum örgütleri, kadın hareketleri ve örgütleri ile Suriye Kürtlerinin farklı bölgelerinden Kürt toplumunun bağımsız aktivistlerinin katılımıyla gerçekleşmiştir.
🔹8 Aralık 2024'te devrilen ve Suriye'nin tüm halklarının, inançlarının ve toplumlarının özgürlüğünü, onurunu çiğneyen; Suriye coğrafyasını baştan başa viran eden, milyonlarca insanı katleden, göçerten baskıcı rejimin devrilmesinin ardından yeni Suriye'nin inşasında Kurdî bir ortak görüş oluşturmak, Suriye'nin geleceğini şekillendirmek ve Kürt sorununun çözümünü gerçekleştirmek için bu konferans gerçekleşmiştir.
🔹Suriye halkları bu rejimin devrilmesi ve baskının sona ermesi için, özgürlüğünü ve onurunu korumak için canlar vermiştir. Suriye'deki Kürt halkı bu rejimin uygulamalarına maruz kalmış birçok canı kurban vermiş, binlerce Kürt şehit olmuştur. Kürt halkı, ulusal haklarına ulaşmak ve üzerindeki baskıları bertaraf etmek için onlarca yıldır mücadele etmiş, bu ulusal mücadelesini Suriye'de çoğulcu demokratik bir sistemin inşası mücadelesiyle ortak bir şekilde yürütmüştür.
🔹Tarihi sorumluluklarımız ve mevcut sürecin gereklilikleri, kolektif iradeyle ortak bir Kurdî görüş oluşturmak ve Suriye'deki Kürt sorununa demokratik ve ademi merkeziyetçilik gibi adil bir çözümü gerekli kılmaktadır.
🔹Katılımcılar, Konferansta sunulan ortak Kürt görüşü ve tutumuna ilişkin belgeyi çok uluslu, çok dinli, çok kültürlü kimliğe sahip, uluslararası insan hakları sözleşmelerine bağlı, kadın özgürlüğü ve haklarını koruyan ve siyasi, toplumsal ve askeri kurumlara etkin katılımını sağlayan, Kürtlerin anayasal haklarını güvenceye altına alan, birlik içindeki bir Suriye çerçevesinde, Kürt sorununa adil ve kapsamlı bir çözüm bir belgesi olarak benimsemişlerdir.
🔹Konferans, ortak Kürt tutumunu kabul ederek bunun ister Kürt siyasi güçleri arasında, ister onlarla Şam'daki yeni yönetim ve Suriye'deki diğer tüm ulusal güçler arasında olsun, ulusal diyaloğun bir temeli olarak görülmesini talep etmektedir. Herhangi bir bileşeni ortadan kaldırmadan ya da inkar etmeden, tek taraflı bir zihniyete sahip düşünceler ve uygulamalardan uzak, hiçbir ayrım gözetmeksizin halkın onurunu ve haklarını anayasal güvenceyle koruyan, Suriye'nin bölgesel ve uluslararası ilişkilerine saygılı, bölgede istikrar ve güvenlik unsuru olan tüm halklarını kapsayan yeni Suriye'nin inşasına katılmak amaçlanmaktadır.
🔹Konferansta, bu ortak görüşün hayata geçirilmesi temelinde siyasi gerçeklik için çalışacak, ilgili kesimlerle görüşecek ve diyalog yapacak ortak Kürt heyetinin ivedi bir şekilde oluşturulmasına karar verilmiştir."

Konferans, "Bijî yekîtîya gele Kurd", "Bijî şoreşa Rojava," ,"Bijî Berxwedana QSDê" sloganlarıyla son buldu.