5 Şubat 2025 Çarşamba

TELUS işçileri TikTok'un İstanbul'daki ofisi önünde eylem yaptı

Çağrı-İş Sendikasına üye olmalarının ardından mobbing ve işten atma saldırısına uğrayan ve direniş başlatan TELUS işçileri, TikTok'un İstanbul'daki ofisinin önünde eylem yaptı. Digital platformların sendikal örgütlülüğün olmaması, ucuz iş gücü nedeniyle Türkiye'ye gelmeye başladığını söyleyen Çağrı-İş Başkanı Cihan Sezer, TikTok'un işçi düşmanı TELUS'la çalıştığını söyledi.

Sendikal örgütlülüğün ardından işten atma saldırısı ve mobbingin artırıldığı TELUS'da direnen işçiler, İstanbul'a gelerek TikTok önünde eylem yaptı.

Çağrı-İş Sendikasında örgütlenen ve mobbing, işten atma saldırısına karşı İzmir'de direnişini sürdüren işçiler, TELUS'un ortak iş yaptığı TikTok'un Levent'teki ofisinin bulunduğu Nidakule önünde eylem yaptı.

"TikTok (Bytedanc), sendika düşmanlığına ortak olma. TELUS'ta sendika düşmanlığı son bulsun" pankartını açan işçiler adına Çağrı-İş Sendikası Başkanı Cihan Sezer açıklama yaptı.

Son yıllarda digital platform işçilerinin sayısının Türkiye'de arttığını söyleyen Sezer, Netflix, Amazon, TikTok, Facebook gibi digital platformların şirketlerini ucuz iş gücü, kölece, sendikasız çalışma koşulları nedeniyle Türkiye'ye taşıdığını kaydetti. Avrupa'da işçilerin sendikalı ve kısmen daha iyi koşullarda çalıştığını aktaran Sezer, 6 ay önce kurdukları sendikaya çok sayıda digital platform işçisinin üye olduğunu söyledi. Kanadalı TELUS şirketinin Kanada'daki merkezinde sendikaya mecbur kalınca Fas, El Salvador, Türkiye gibi ülkelere taşıdığını söyleyen Sezer, işçilerin açlık sınırındaki ücretlere çözüm aramak için sendikalarına üye olduğunu söyledi.

6 ay gibi kısa bir sürede TELUS'taki işçilerin yüzde 60'nın sendikalarına üye olduğunun bilgisini veren Sezer, TELUS'un sendika yetkisini itiraz ettiği için toplusözleşme sürecinin durdurulduğunu söyledi.

Ardından TELUS'ta mobbingin artırıldığını ve işten atma saldırısının başladığını söyleyen Sezer, bugüne kadar 16 işçinin işten atıldığının bilgisini verdi. "Önünde toplandığımız plazanın, Nidakule'nin içerisindeki TikTok firmasının işçileri, İzmir'de sendikal haklarına kavuşmak istiyorlar. Şirket işten atıyor, mobbingini, baskısını artırıyor, işçileri birbirine karşı kışkırtıyor, bölücülük faaliyeti yürütüyor" diye ekleyen Sezer, işçilerin patronun saldırısı karşısında yılmadığını, sendikal haklarında ısrar ettiğini vurguladı.

İşten atılan işçiler arasında sendikal örgütlenmeye öncülük edenlerin yanı sıra 6 ayını doldurmamış, tazminat ödemeyecekleri işçiler olduğunu söyleyen Sezer, "İşte bugün önünde toplandığımız TikTok böyle bir işçi düşmanı ile ortak ilişkiler sürdürürken hiçbir bağımız yok diyemez. Kendi içeriklerini editleyen moderatörlerinin kölelik koşullarına mahkum edildiğini bilmiyor gibi davranamaz. Ama biz buradan Bytedanc'a yani TikTok'a seslenirken sesimizin daha da çoğalıp artacağını hatırlatalım. Sendika düşmanlığına ortak olma insanca çalışma taleplerimize karşı duranlara destek olma" çağrısında bulundu.