Brüksel'de binlerce işçi kemer sıkma politikasına karşı grevde
![](/Uploads/HaberFoto/etha-20250114-belcika-isciler-grev1.jpg)
Belçika'da kurulması muhtemel yeni hükümetin emeklilik haklarında kesinti başta olmak üzere uygulayacağı çeşitli kemer sıkma politikalarına karşı, tüm işçi sendikalarının çağrısı üzerine binlerce işçi greve çıktı, Brüksel Albertine Meydanında miting düzenledi.
Belçika'da işçiler emeklilik haklarında kesinti uygulayan kemer sıkma politikalarına karşı greve çıktı. İşçilerin kazanılmış bazı sosyal haklarının gasbı anlamına gelen "reform" adı altındaki düzenlemeye karşı sendikaların çağrısıyla binlerce işçi Brüksel Meydanında toplandı. Sendikaların renkleri olan yeşil, kırmızı ve mavi mont ve yelek giyen işçiler, kemer sıkma politikalarına karşı sloganlar atıp, "Emekli maaşlarımızdan elinizi çekin", "Emekliliğime dokunmayın", "Daha adil bir toplum için makul emekli maaşı istiyoruz" dövizleri taşıdı. Miting sonrası, ana yolları kesen işçiler, Adalet Sarayına yürüdü.
GREVE ÇIKAN İŞÇİLER BRÜKSEL'DE HAYATI DURMA NOKTASINA GETİRDİ
İşçiler, eğitim, ulaştırma, hapishaneler ve temizlik sektörlerinde, sözde tasarruf tedbirleri adı altında ücret artışlarını dondurmak, çalışma saatlerini uzatmak, iş sözleşmelerini daha esnek hale getirmek ve emeklilik maaşlarında kesinti ve 'Emeklilik Reformu' adı altındaki planı protesto etmek için greve gitti. Binlerce işçinin katıldığı grev, deniz ve kara ulaşımının durma noktasını getirirken, havayolu seferlerinin büyük kısmı iptal edildi.
Brüksel'de metro, otobüs ve tramvay seferleri büyük ölçüde iptal edildi. Demiryolu çalışanlarının da greve katılmasıyla tren seferlerinin üçte ikisi iptal oldu.
Özellikle bagaj ve güvenlik hizmetlerinde çalışanların greve gitmesi, ülkedeki havayolu taşımacılığında büyük aksamalara neden oldu. Brüksel Havalimanı'ndan dün gerçekleştirilmesi planlanan uçuşların yüzde 40'ı iptal edildi. Charleroi Havalimanı'nda da öğlen saatlerinden itibaren gidiş yönlü bütün uçuşlar iptal edildi.
BELÇİKA'DA HÜKÜMET KURMA KRİZİ BÜYÜYOR
Belçika'da haziran ayında yapılan seçimin üzerinden 200 gün geçmesine rağmen hükümet kurulamadı. Kurulacak koalisyon hükemetinin, işçi ve emekçilere kemer sıkma politikası uygulayacağı, reform adı altında işçilerin bazı sosyal haklarını gasp edeceği biliniyor. Tasarruf tedbirleri adı altında da ücret artışları dondurulacak, çalışma saatleri uzatılacak, esnek çalışma dayatılacak, emekli maaşlarında kesinti uygulanacak.