5 Şubat 2025 Çarşamba

Köln'de İnsan Hakları Haftası başladı

Almanya'nın Köln kentindeki Bürgerhaus Mülheim'de İnsan Hakları Haftası etkinliklerinin başlangıcı yapıldı.

Almanya'nın Köln kentindeki Bürgerhaus Mülheim'de, Avrupa Sürgünler Meclisi, Dayanışmanın Sesi Derneği, Tüday, Kulturforum ve Alevi Federasyonlar Birliği'nin ortaklaşa düzenlediği İnsan Hakları Haftası etkinliklerinin başlangıcı yapıldı. Etkinlik çerçevesinde düzenlenen panele, eski TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, gazeteci-yazar Doğan Özgüden, yazar Murat Çakır ve AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat konuşmacı olarak katıldı.

'BUGÜNÜN GERÇEĞİ YOKSULLUK VE HAK İHLALLERİ'
Avrupa Sürgünler Meclisi üyesi Enver Toksoy, binlerce politik tutsağın ve hasta tutsağın insan hakları ihlalleriyle rehin tutulduğunu vurguladı. Toksoy, "Kadınlar ve çocuklar katlediliyor, savaş ve militarizme ayrılan devasa bütçeler büyük kitlelerin yoksulluğunu artırıyor. Açlık ve sefalet içinde bir yaşam dayatılan bu tablo, bugünün gerçeğidir" dedi.

'TÜRKİYE'DE MUHALİF OLMAK TEHLİKELİ'
Panelde konuşan eski Almanya Gazeteciler Birliği (DJU) Genel Başkanı Prof. Frank Überall ise Türkiye’de muhaliflere ve gazetecilere yönelik baskıyı yakından takip ettiklerini belirtti. Überall, "Türkiye'de bir gazeteci her an tutuklanabilir. Gazetecilerin özgürce çalışabileceği demokratik bir Türkiye'yi umut ediyoruz" ifadelerini kullandı.

'TERS KELEPÇE ARTIK NORMALLEŞTİRİLDİ'
Moderatörlüğünü Belkıs Pişmişler'in yaptığı panelde ilk sözü alan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Almanya'da basın özgürlüğü bulunmasına rağmen Filistin için barış çağrısı yapan akademisyenlerin işlerinden ihraç edilmesini eleştirdi. Fincancı, "Bundan iki yıl önce yine Köln'de bir etkinlikte bulunmuştum. Türkiye'ye döndükten iki gün sonra evim basıldı ve tutuklandım. Gözaltına alınanlara ters kelepçe uygulanıyor ama bu durum artık rahatsızlık yaratmıyor. Toplumu bu tür uygulamalara alıştırmaya çalışıyorlar" dedi.

'ALEVİLERİN MÜCADELESİNİ BÜYÜTMELİYİZ'
AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat ise Türkiye'de Alevilere yönelik baskılara değindi. Almanya’daki mücadelelerinin belli bir hukuki zemine kavuştuğunu ifade eden Mat, "Bu kazanımlarımızı büyütmeli, Alevilerin mücadelesini daha da ileri taşımalıyız" dedi.

'GÖÇMENLER FAŞİZME KARŞI SES ÇIKARMALI'
Yazar Murat Çakır, konuşmasında göçün yarattığı sorunlara ve Avrupa'da artan ırkçılığa dikkat çekti. Çakır, "Avrupa'da faşist hareketlerin güçlenmesine tanık oluyoruz. Göçmenler bu hareketlere karşı seslerini yükseltmelidir" dedi.

'İNSAN HAKLARI İÇİN SESİMİZİ YÜKSELTMELİYİZ'
Son konuşmacı gazeteci Doğan Özgüden, 12 Mart Muhtırası sonrasında yayınlarından dolayı 300 yılı aşkın hapis cezasıyla tehdit edildiği için Türkiye'yi terk etmek zorunda kaldığını ve 1974’ten beri Belçika'da yaşadığını belirtti. Özgüden, insan hakları gasplarına karşı daha yüksek sesle mücadele çağrısında bulundu. "Göç, savaş ve insan hakları" başlıklı panel, soru-cevap bölümü ve Meral Coşkun ile Dilvan Roni'nin müzik dinletisiyle sona erdi.

İnsan Hakları Haftası kapsamında Salı akşamı "Yıkılacak Duvarlar" belgeseli gösterilecek. 11 Aralık Çarşamba günü ise Diyarbakır Belediye Başkanı Serra Bucak’ın katılımıyla Bürgerzentrum Ehrenfeld’de bir panel, Leverkusen kentinde ise yönetmen Solmaz Gholami’nin katılımıyla İran’daki "Jin, jiyan, azadî" mücadelesini anlatan bir belgesel gösterimi gerçekleşecek. Etkinlikler, 15 Aralık Pazar akşamı Bürgerhaus Mülheim'de Collektif Medz Bazar'ın konseriyle sona erecek.